B vitaminleri, hücre metabolizmasında önemli rol oynayan vitaminlerdir. Suda çözünen bir vitamin sınıfı olan B vitaminleri, benzer isimleri paylaşıyor ve genellikle aynı gıdalarda bir arada bulunuyor olsalar da kimyasal olarak farklı bileşiklerdir.
Genel olarak, sekizinin tümünü içeren diyet takviyeleri B vitamini kompleksi olarak adlandırılır. Bireysel B vitamini takviyeleri, her bir vitaminin spesifik numarası veya adı ile ifade edilir: B vitamini grubu aşağıdaki gibidir:
Her B vitamini, anahtar metabolik süreçler için bir kofaktördür (genellikle bir koenzim) veya gerekli bir öncüdür (1).
B vitaminleri en yüksek miktarda ette bulunur. İşlenmemiş karbonhidrat esaslı gıdaların hepsinde de az miktarda bulunurlar. Şeker ve beyaz un gibi işlenmiş karbonhidratlar, işlenmemiş muadillerinden daha düşük B vitaminine sahip olma eğilimindedir. Bu nedenle, birçok ülkede yasalarca B vitaminlerinin tiamin, riboflavin, niasin ve folik asidin işlendikten sonra beyaz unlara geri eklenmesi gerekmektedir. Bu durum bazen gıda etiketlerinde "Zenginleştirilmiş Un" benzeribir ifade ile belirtilir. B vitaminleri özellikle hindi, ton balığı ve karaciğer gibi etlerde yoğunlaşmaktadır. B vitaminleri için iyi kaynaklar arasında baklagiller (bakliyat veya fasulye), kepekli tahıllar, patates, muz, pul biber, tempeh, beslenme mayası, bira mayası ve pekmez bulunur. Bira yapmak için kullanılan mayada da B vitaminleri kaynağı olmasına rağmen, içme etanolü tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), biyotin (B7), ve folik asit (B9) de içeriklerde yer alabilir (2).
B vitamini içeren besinler aşağıdaki gibi listelenebilir:
B vitamin kompleksinde yer alan B vitamini çeşitlerinin faydaları aşağıdaki gibidir (4):
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
İdil Ediboğlu Koç
Diyetisyen