İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Aspir Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Aspir Yağı Nedir?

Aspir çok dallı, otsu, deve dikenine benzer yıllık bir bitkidir. En çok aspir yağı üretimi için yetiştirilen bu bitkinin tohumları yağ yapımı için kullanılır. Bitkinin çiçekleri sarı, turuncu veya kırmızı olabilmektedir ve uzun ömürlüdür. Her dal, genellikle çiçek başlarında 15 ila 20 tohum içeren 1-5 arası değişen sayıda çiçekten oluşmaktadır. Aspir mevsimlik yağmur alan kurak coğrafyalara özgü bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen yağ, doymamış yağlar açısından zengin bir kaynaktır. Aspir yağı genellikle CLA ve diğer sporcu gıda takviyeleri içerisinde kullanılmaktadır.

Aspir yağı nedir ve aspir yağı nasıl kullanılır öğrenin aspir yağı takviyelerini inceleyin.

Aspir Yağının Faydaları

Aspir yağı, doymamış yağ asitleri adı verilen sağlıklı yağlar içerir. Ölçülü tüketildiğinde, vücuttaki kan şekeri dengesini düzenleyebilir ve iltihap seviyelerini azaltabilir. Kuru cildi nemlendirmek için topikal olarak aspir yağından faydalanabilirsiniz (1). Tüm yağlarda olduğu gibi, aspir yağının kalorisi de yüksektir. Bu nedenle, idareli ve dengeli olarak kullanılması daha mantıklıdır.

Aspir yağı saçlar için oldukça faydalıdır. İçeriğinde bulunan oleik asit, saç derisi ve saçlar için oldukça önemliyken içeriğinde bulunan vitaminler ise kafa derisinde kan dolaşımını artırır, saç büyümesini hızlandırır ve folikülleri güçlendirir. Aspir yağının saçlarınızı parlak ve canlı tutan özelliği, kozmetik ürünlerinde ve çeşitli kozmetik uygulamalarda tercih edilmesinin sebeplerinden biridir.

Aspir Yağı Nerelerde Kullanılır?

Aspir, eskiden beri renklendirici ve tatlandırıcı özellikleri için kullanılmıştır. Çiçeklerinden elde edilen renk tekstil boyası olarak kullanılmıştır. Bugün, bazı insanlar safranın yerine, pirinç yemeklerini renklendirmek ve lezzetlendirmek için sarı bir baharat olarak aspir kullanmaktadır. Son elli yıl boyunca, bitki esas olarak tohumlarından çıkarılan bitkisel yağlar için yetiştirilmektedir.

Aspir tohumu yağı, tatsız, renksiz ve besin bakımından ayçiçek yağına benzer. Özellikle kozmetikte ve yemeklik yağ olarak, salata sosunda ve margarin üretiminde kullanılır. Ayrıca aspir yağı kapsül olarak da tüketilebilir.

Pişirme yağı olarak aşırı ısıtılmadan kullanılmaktadır, besin değeri yüksek bileşiklerin yok olmaması için yapılan bu uygulama aynı zamanda yağın dumanlanmasını engellemektedir. Yüksek dumanlanma noktasına sahip yağlarda ısının artması önemli olmasa da aspir tohumu yağının dumanlanma noktası düşüktür. Yüksek ısıya uygun yemeklik bir yağ arandığında genellikle aspir tohumu yağı tercih edilmez.

Sıkça Sorulan Sorular

Aspir Yağı Nerelerde Üretilir?

Aspir yağı kullananlar günden güne artarken birçok ülke de aspir bitkisini yetiştirmeye başlamıştır. Önemli üreticileri Kazakistan, Hindistan, ABD, Meksika ve Arjantin olarak sıralanmaktadır.

Aspir Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Aspir yağı cilt için potansiyel faydalara sahip olsa da, bu iddiaların arkasındaki bilimsel araştırmalar henüz yeterli değildir. Bazı çalışmalar aspir yağının ağrı giderici etkilere sahip olmasının yanı sıra anti-enflamatuar ve antioksidan faydaları olabileceğini göstermektedir (2). Aspir yağı ayrıca nemlendirici etkileri sayesinde bazı cilt bakım ürünlerinde ve kozmetik ürünlerinde topikal olarak da kullanılabilir. Yağ cildinize daha yumuşak bir görünüm kazandırabilir ve daha yumuşak hale getirebilir (3).

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 12.01.2021
Yayınlanma Tarihi : 30.07.2018
Paylaş
Mobil görünüm için tıklayın.
Top