İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

B12 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar?

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini, kobalamin adı ile de bilinen, diğer B vitaminleri çeşitleri gibi suda çözünebilen bir vitamindir. Başta DNA sentezi, sinir sistemi, kırmızı kan oluşumu ve bağışıklık sistemi olmak üzere birçok metabolizma faaliyetinde görev alır. Kimyasal yapısı oldukça karmaşıktır. Merkez bölgesinde biyokimyasal olarak oldukça nadir bulunan kobalt minerali vardır ve kobalamin adını da bu mineral sayesinde alır.

Doğada bazı bakteriler ve arkeler B12 vitamininin üretilmesini sağlar. Bunun dışında insan ve hayvan bağırsağı da bir miktar B12 vitamini sentezleyebilir. Hayvanlar kendi bağırsaklarında sentezlenen B12 vitaminini absorbe edebilirler ancak bu durum insanlar için geçerli değildir. İnsan vücudunun bağırsakta ürettiği B12 vitamini, absorbe edilebilmek için midede üretilen bir protein çeşidine ihtiyaç duyar. Bu protein ile sentezlenemeyen B12 vitamini vücut tarafından emilemez ve dışkı ile vücuttan atılır. Bundan dolayı B12 vitamini içeren yiyecekleri beslenme yolu ile almamız gerekmektedir.

B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini faydaları ile insan sağlığı için oldukça önemlidir.

B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

B12 vitamini olan yiyecekler tamamen hayvansal kaynaklı yiyeceklerdir. Kırmızı et, beyaz et, süt ürünleri, yumurta ve balık B12 içerirler. Bitkisel B12 kaynağı yoktur. Bu nedende B12 vitamini meyve ve sebzelerde; tahıl, kuruyemiş ve yemişlerde bulunmaz. Vegan ve vejetaryenler et, süt ve yan ürünlerini tüketmedikleri için kapsül ya da tablet formda B12 gıda takviyesi ile diyetlerini desteklerler.

B12 vitamini için ne yemek gerekir merak ediyorsanız “B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?” yazımızı okuyabilirsiniz.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliği hematolojik, nörolojik, psikiyatrik ve dolaylı olarak kardiyovasküler belirtilerle ilişkilidir (1). B12 vitamini eksikliği başta kan değerlerini etkileyebilir, yorgunluğa sebep olabilir ve uzun süre eksiklik devam ettiği takdirde önemli hastalıklara sebep olabilir.

B12 eksikliği yorgunluk, sinirlilik, dikkat eksikliği, ve kan değerlerindeki bozukluklar ile anlaşılabilir. Böyle bir şüpheniz var ise doktorunuza danışmanız gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

B12 Vitamini Eksikliği Ne Kadar Sürede Düzelir?

Eğer doktorunuz B12 eksikliğine sahip olduğunuzu belirtiyorsa doktorunuzun tedavi yöntemini takip etmelisiniz. B12 eksikliğinin tedavi süresi kişiden kişiye değişebilmektedir.

B12 değeri güvenli alt sınır olarak 500 kabul edilmelidir. B12 eksikliği yaşamamanız için, B12 değerlerinizin 500-700 pg/ml aralığında olması gerekir.

Güncellenme Tarihi : 15.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 27.11.2019
Mobil görünüm için tıklayın.
Top