İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Nar Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Nar Çekirdeği Yağı Nedir?

Nar, Amerika ve Orta Doğu'da bolca yetişen bir meyvedir (1). Birçok dini, kültürel, manevi değerleri ve efsaneleri sembolize eder, mutfaklarda ve cilt bakımında da geniş bir yere sahiptir. Nar çekirdeği yağı, meyvenin içerisinde bulunan vitamin ve antioksidanlar açısından önemli bir kaynaktır. Cilt bakımı için bitkisel yağ arayanların tercih ettiği ürünlerden biri nar çekirdeği yağıdır. Cilde iyi gelen besinlerden içerdiği için son yıllarda katkısız ve doğal cilt bakım ürünlerine yönelenlerin ilgilendiği yağlardan biri olmuştur.

Nar Çekirdeği Yağı Faydaları

Nar çekirdeği yağı cildinizde oluşan hasarları önleme ve cildinizi gençleştirme konusunda size yardımcı olabilir. Bu bitkisel yağ, cilde derin ve etkili bir şekilde nüfuz ettiğinden, gözenekleri tıkamadan derinlemesine nemlendirir. Anti-enflamatuar özellikte besinler içerir. Omega-5 olarak bilinen esansiyel yağ asidi içerir ve bu yağ asitleri serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olabilmesi ile tanınır. Vücutta serbest radikaller iltihap oluşturabilmektedir.

Antioksidanlar açısından son derece zengin olan bu yağ, kolajen üretimini artırmaya yardımcı olabilir. İçeriğinde bulunan C vitamini gibi saç derisi ve hücreleri için önemlidir. Saç derisindeki kir ve bakterilerden arınmaya da yardımcı olabilen bu yağ kaşıntıyı hafifletmeye destek olabilir. Nar çekirdeği yağı saçlarınızı nemlendirmek ve parlak bir görünüm kazandırmak için iyi bir seçimdir. Tüm bu özelliklerinden dolayı nar çekirdeği yağı kozmetik ve nemlendirici ürünlere katılmaktadır.

Nar Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Nar çekirdeği yağı bir pamuk yardımı ile cilde uygulanabilir ya da direkt yağ cilde damlatılabilir. Ancak cildinizin reaksiyon göstermesine karşılık önce küçük bir alanda az bir miktar yağı denemeniz iyi olacaktır. Nar çekirdeği yağını cilde sürerek 5-10 dakika bekleyebilir bir reaksiyon görmüyorsanız uygulamaya devam edebilirsiniz. Nar çekirdeği yağını saçlarınızın uçlarına da uygulayabilirsiniz. Beklenmeyen bir etki olduğu takdirde cilt hekimine başvurmalısınız.

Nar çekirdeği yağı kullananlar koku ve aroma açısından bu bitkinin özünü tercih etmektedir. Nar çekirdeği yağı kullanımı kozmetik ürünlerde yaygınlık göstermektedir. Birçok formu masaj yağları, yüz yağları, masaj jelleri, duş jelleri, losyonlar, kremler, UV etkili güneş koruyucuları, yüz serumları, sabunlar, dudak balsamları, şampuanlar ve diğer saç bakım ürünlerine içerik olarak eklenmektedir.

Soğuk Sıkım Nar Çekirdeği Yağı Nasıl Üretilir?

Ekstre işlemi başladığında, nar çekirdeği yağı, olgun tohumlardan soğuk presleme (soğuk sıkım) ile çıkartılır; bu yöntem yağın besin değerlerini ısıdan korur. Soğuk pres ile nar çekirdeği yağı üretilirken, yarım kg yağ üretmek için 100 kg'dan fazla nar çekirdeği kullanılmaktadır. Ortaya çıkan yağ, hafif kıvamda ve açık renktedir. Sarı renkten altın rengine kadar farklılaşabilmektedir. Arıtmaya tabi tutulan nar yağı, renksiz veya sarıdır. Özelliği ise taşıyıcı yağların çoğundan daha yoğun olmasıdır. Nar taşıyıcı yağının son aldığı renk ise hafif turuncudan ve koyu kırmızıya kadar değişim gösterebilmektedir.

Üzüm yağı olarak da bilinen üzüm çekirdeği yağının da ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrenmek için “Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?” makalesini okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Nar Çiçeği Yağında Hangi Vitaminler Var?

C vitamini gibi antioksidanlar açısından zengin olan nar çekirdeği yağı, pünik asit ve anti-enflamatuar özelliğie sahip omega-5 yağ asidi içerir. Doğal bir güneş kremi etkisi gösteren biyoflavonoidler, serbest radikallerle savaşır, cildinizi güneş hasarından korur ve gözle görülür yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 30.03.2021
Yayınlanma Tarihi : 6.08.2018
Paylaş
Mobil görünüm için tıklayın.
Top