İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Üzüm çekirdeği yağı (üzüm yağı da denilmektedir) üzüm çekirdeğinden preslenerek elde edilmektedir. Üzüm ile şarap yapıldıktan sonra üzüm çekirdeği arta kalan üründür. Üzüm çekirdeği yağı bu üzüm çekirdeklerinden elde edilir. Bu nedenle şarap yapımı sırasında yan ürün olarak bu yağdan bol miktarda üretilebilir. Üzüm çekirdeği yağı doğal güzellik ürünü olarak da kullanılır. Ayrıca bitkisel yağlara sağlıklı bir alternatif olarak pazarlanmaktadır.

Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları

Üzüm çekirdeği yağı, antimikrobiyal özellikleri nedeniyle, akneleri tedavisine destek ürün olarak kullanılabilmektedir. Bu yağ, gözeneklerinize girebilecek ve akneye neden olabilecek bakterilere saldırarak cildinize etki eder. Üzüm çekirdeği yağı cildi daha yumuşak ve esnek hale getirebilir. Zira, cildinizdeki E vitamini ve C vitamininin daha verimli çalışmasına yardımcı olup cildinizi korur.

Üzüm çekirdeği yağı, proantosiyanidin adı verilen güçlü bir antioksidan bileşen içerir. Bu antioksidan, cildinizde sürekli kullanıldığında cilt tonunu eşitler. Üzüm çekirdeği yağındaki güçlü antioksidanların bir başka yararı da cildi UV ışınlarının oluşturabileceği hasardan korumasıdır (1, 2, 3).

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Bu yağın kozmetik ve mutfak uygulamaları dahil olmak üzere iki temel kullanım alanı vardır. Üzüm çekirdeği yağı, yaklaşık 216 °C'lik sıcaklıklarda yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir. Temiz, hafif tadı ve yüksek doymamış yağ içeriği sayesinde, salata sosları, mayonezler, sarımsak, biberiye veya diğer ot ya da baharatların yağ infüzyonları için kullanılabilir. Ayrıca fırınlanmış ürünlerde krep ve wafflelarda yaygın olarak kullanılır. Bu ürünlerin lezzetini korumak için üzerlerine kuru üzüm de serpiştirilebilir. Bir yiyecek olarak satın alırken, ürün üzerinde gıda çekirdeği olarak yazdığından emin olmak gerekmektedir.

Soğuk pres üzüm çekirdeği yağı, özellikle kozmetik alanı için kullanılmaktadır. Aslında, bu yağ içeriğini mağaza raflarında, güneş kremi, nemlendirici krem ve güzellikle ilgili diğer birçok bileşeni içeren ürünlerde ek bir malzeme olarak görebilirsiniz.

Başka bir bitkisel yağ çeşidi olan badem yağı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “Badem Yağı nedir, Nasıl Kullanılır?” makalesini okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Üzüm Çekirdeği Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Saf üzüm çekirdeği yağını yatmadan önce yüzünüzde serum olarak kullanabilirsiniz. Kişisel yüz ve vücut kremlerinize birer damla damlatarak daha kolay bir kullanım elde edebilmeniz mümkündür.

Üzüm çekirdeği yağı nemi cildinizde hapseder. Bu nedenle, cilde direk olarak uygulamak daha etkili olabilir. Örneğin, üzüm çekirdeği yağını avuç içlerinize döküp ellerinizi birbirine sürterek hafifçe ısıtabilir ve nemlendirici bir maske olarak cildinize bol miktarda uygulayabilirsiniz.

Üzüm Çekirdeği Yağı Kırışıklıklara İyi Gelir mi?

Üzüm çekirdeği yağı, hücre zarı için gerekli olan lipit bileşenini yüksek miktarda içerir. Beta-karoten ve D, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan üzüm çekirdeği yağı; stearik, palmitik ve linoleik asit gibi esansiyel yağ asitlerine de sahiptir. Bu yağ asitleri kırışıklık karşıtlıkları ile bilinir ve üzüm çekirdeği yağını, cilt nemini kontrol etmek için kullanılan mükemmel bir kozmetik bileşeni yapar.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 11.02.2021
Yayınlanma Tarihi : 10.08.2018
Paylaş
Mobil görünüm için tıklayın.
Top