6 ürün listeleniyor.
|
B grubu vitaminler kendi içinde gruplara ayrılır. Her vitamin cinsinin farklı etkileri olduğu gibi farklı besinlerde de bulunur. Vücut için önemli olan B vitaminleri aşağıdaki gibidir:
B1 vitamini; diğer bir adıyla tiamin, vücutta birçok işlevi olan sekiz temel B vitamininden biridir. Neredeyse hücrelerin tümü tarafından kullanılır. B1 vitamini insanlar için önemlidir. B1 vitamini hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız “B1 Vitamini (Tiamin) Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
B2 vitamini, riboflavin olarak da bilinir. Suda çözünen vitaminlerden biri olan B2 vitamini vücuda alınır ve ihtiyaç duyulmadığı durumlarda idrar yoluyla vücuttan atılır. B2 vitamini vücutta az miktarlarda depolanabilir. Günlük beslenme listelerine eklenen yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünleri, ihtiyaç duyulan B2 vitamini miktarına destek olabilir. B2 vitamini hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.
Niasin olarak da bilinen B3 vitamini, B vitamini çeşitlerinden biridir. Bu vitamin suda çözünen vitaminler arasındadır. Bu nedenle vücutta depolanmaz ve eğer vücudunuz için gerekli değilse fazla miktardaki vitamin vücut tarafından dışarı atılır. İki ana kimyasal formu vardır. Bu formlar; nikotinik asit ve niasinamid veya nikotinamid olarak açıklanabilir. Takviye edici olarak kullanılan nikotinik asit, bir niasin türüdür. Diğer bir niasin türü olan niasinamid ise cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanılmaktadır. B1 vitamini hakkında daha fazla bilgi için “B3 Niasin Vitamini Nedir?” adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Pantotenik asit olarak da adlandırılan B5 vitamini de suda çözünen bir vitamindir. Pantotenik asit, insan vücudu için önemli bir besindir. Dolaşım sistemleri için gerekli olabilecekleri gibi vücudun tamamlayıcı vitaminleri arasında da yer alabilir. B5 vitamini kozmetik sektöründe de kullanılır. B5 vitamini hakkında daha detaylı bilgileri öğrenmek için “B5 Vitamini Pantotenik Asit Nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.
B6 vitamini (piridoksin), vücutta depolanmayan ve suda eriyen vitaminlerden birisidir. Isıya ve ışığa karşı duyarlı olan B6 vitamini, güneş ışığının etkisi ile pişirme ve işlenme sırasında bozulabilir. Sporcu takviyeleri listesine de eklenebilen bu vitamin, doğal beslenme ile vücuda alınabileceği gibi gerekli durumlarda dış takviyeler ile de desteklenebilir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdalar protein ile birlikte bol miktarda B6 vitamini de içerebilir. B6 vitamini besinlerde piridoksin, piridoksamin ve piridoksal olarak üç farklı formda bulunur. Bu formlar vücutta birbirlerine dönüşebilirler. B6 vitamini hakkında daha fazla detaylı bilgi edinmek için “B6 Vitamini Nedir, Faydaları Nelerdir?” yazısını inceleyebilirsiniz.
Vücuttaki önemi ile popülaritesini koruyan B vitamini çeşitlerinden biri olan biotin (biyotin), suda çözünebilen bir vitamindir. Biotin halk arasında saç vitamini olarak da adlandırılabilir. Biotin (B7 vitamini) vücutta depolanmaz ve fazlası idrar yolu ile vücuttan atılır. İçerisinde biotin olan yiyecekler dışında biotin takviyesi kullanmak, biotin alımını destekleyebilir. B7 vitamini hakkında kapsamlı bilgi edinmek için “Biotin Nedir, Ne İşe Yarar?” adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
B9 vitamini ve folakin olarak da bilinen folik asit, B vitamini kompleksi ailesine aittir. B9 vitamini suda çözülebilir bir vitamindir. Folik asit; tetrahidrofolik asit (aktif form), metiltetrahidrofolat, meteniltetrahidrofolat, folinik asit, folakin ve pteroilglutamik asit dahil olmak üzere birçok folik asit formuna ve bununla ilgili bileşiklere karşılık gelebilir. B9 vitamini hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak için “Folik Asit (B9 Vitamini) Nedir?” yazısını inceleyebilirsiniz.
Vitamin B12, kobalamin adı ile de bilinen, suda çözünebilen bir B vitamini çeşididir. Yapısal olarak en büyük ve karmaşık B vitaminidir. Merkez bölgesinde biyokimyasal olarak oldukça nadir bulunan kobalt minerali vardır ve kobalamin adını da bu mineral sayesinde alır. B12 hakkında daha fazla bilgi edinmek için “B12 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar?” yazısını okuyabilirsiniz.
B Vitamini takviyesi eczanelerden de alınabileceği gibi vitaminler.com gibi takviye ürünleri satan yerlerden de satın alınabilir. B vitamini takviyesi seçilirken kalitesine, güvenilirliğine ve fiyatına dikkat edilmesi önemlidir. Alanında öncü olan Assos, Nature’s Spreme, Solgar, Venatura, Voonka, Nature’s Bounty, Ocean ve Eurho Vital gibi markalar vitaminler.com’da B vitamini takviyesi ürünlerini satmaktadırlar.
B vitamini fiyatları markalara ve formlara göre değişkenlik gösterebilir. Kapsül, sıvı, saşe, tablet ve kapsül formunda olabilen B vitaminleri, formlarına göre farklı fiyatlandırılabilir. Bunların dışında ise B vitaminin cinsi fiyatı belirleyen etkenler arasında bulunur. Gramajına göre de fiyatlandırılan B vitamini, ihtiyaca göre tercih edilebilir ve kullanılabilir.
B vitamini farklı formlarda olabilir. Bu formlar yapısına ve kullanım alanına göre farklılık gösterebilirken insandan insana hangi formu kullanması gerektiği değişkenlik gösterebilir. B vitamini ürünleri, kendi içinde kapsül, saşe, sıvı ve tablet gibi formlarda gruplandırılabilir.
Kapsül B vitamini takviyeleri sıkça tercih edilir. Kapsülün dışındaki katman midede parçalanarak sindirilir ve içinde bulunan B vitamini takviyesi de böylelikle salınarak vücuda girer. Pratik kullanımı sayesinde günlük hayatta kolayca tüketilebilir bir formdur.
Diğer formlara göre daha hijyenik olan saşe B vitamini, kullanacağınız zaman açabileceğiniz bir korumaya sahiptir ve genellikle tek kullanımlıktır. Ürünün kutusunda miktarı kadar saşe bulunur ve kullanılacağı zaman bu saşelerden biri açılarak tüketilir.
Emilime hazır aktif metilkobalamin form olan sıvı B vitamini, genellikle tablet formunu yutmakta zorlanan insanların tercihleri arasındadır. Bunun yanı sıra kolay tüketilebildiği için çocukları olan kişiler tarafından da sıkça tercih edilir. Sıvı formdaki B vitaminleri hızlı emilim sağlayabilir.
Tablet ve kapsül formlar saşe ve sıvı formların aksine katı olarak yutulmak için üretilmişlerdir. Tablet B vitamini ihtiyaca göre ikiye bölünerek de tüketilebilir. Miktarına göre ayarlama yapılabilen bu form ile ihtiyaç duyduğunuz miktarda B vitamini takviyesini kullanabilirsiniz.
B vitaminleri, hücre metabolizmasında önemli rol oynayan vitaminlerdir. Suda çözünen bir vitamin sınıfı olan B vitaminleri, benzer isimleri paylaşıyor ve genellikle aynı gıdalarda bir arada bulunuyor olsalar da kimyasal olarak farklı bileşiklerdir. İnsanlar için önemli olan toplam sekiz B vitamini cinsi bulunmaktadır. Her cins kendi içinde farklı etkilere sahiptir.
B vitamininin etkileri hangi cinse ait olduğuyla ilgili değişkenlik gösterebilir. Cinsiyete ve yaşa göre de farklı etkileri olabilen B vitamini, insan vücudunda birçok göreve yardımcı olabilir. Her vitaminin kendine has özellikleri ve etkileri olduğu gibi B vitamininin de kendi cinslerine göre etkileri vardır. B vitamini ve diğer vitaminler hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorsanız “Vitamin Nedir, Vitaminler Ne İşe Yarar?” yazısını okuyabilirsiniz.
B vitaminin birçok etkisi bulunmaktadır. Çeşitli etkileri sayesinde birçok insan B vitamini takviyesi kullanabilir. Her B vitamini cinsinin farklı görevleri vardır ve buna göre gruplandırılarak kullanılabilirler. Cinslerine göre etkileri değişen B vitaminleri hakkında daha çok bilgi edinmek için “B Vitamini Nedir, B Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
B vitamini eksikliği her insanda ve bünyede farklı etkileriyle ortaya çıkabilir. Eksikliğin belirtileri, ne tür bir B vitamini eksikliği olduğuna da bağlıdır. Birçok cinsi bulunan B vitaminine dair spesifik olarak bir eksiklik belirtisi verilemeyeceği gibi doktor kontrolünde etkilerin yönetilmesi gereklidir. B vitamini eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışabilir, testler sonucu hangi B vitamini cinsine takviye yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Daha kapsamlı olarak bilgi edinmek istiyorsanız B vitamini yazımızı inceleyebilirsiniz.
B vitaminlerii eksikliklerini hisseden veya B vitaminlerii bakımdan yetersiz olan insanlar B vitaminlerini kullanabilir. Doktor kontrolünde, doktorların uygun gördüğü kişiler B vitamini takviyesi kullanmalıdır. B vitamini takviyesi ihtiyaç duyulan zamanlarda kullanılabilir.
B vitamini hem hayvansal gıdalarda hem de bitkisel gıdalarda bulunabilir. Dışarıdan besinler yoluyla alınabileceği gibi aynı zamanda takviye olarak da alınabilir. Hangi besinlerde olduğu bilindikten sonra günlük hayatınıza bu besinleri ekleyerek B vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. B vitamini bulunan besinler ise; tam tahıllar (kahverengi pirinç, arpa, darı), et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık), yumurta ve süt ürünleri (süt, peynir), baklagiller (fasulye, mercimek), tohumlar ve kuru yemişler (ayçiçeği tohumu, badem), koyu, yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak), meyveler (narenciye, avokado, muz) olarak listelenebilir. Daha detaylı bilgi için tıklayın: “B Vitamini İçeren Besinler”
B vitamini takviyesinin belirli bir alım zamanı yoktur. Vücudunuza ve ihtiyaç duyduğunuz B vitamini cinsine göre doktorunuza danışarak ne zaman almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Böylelikle B vitamini takviyesinin size göre hangi zaman diliminde daha etkili olduğunu öğrenebilir, faydalarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
B vitamini fazlalığı etkileri kişiden kişiye ve B vitaminin fazlalığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Herhangi bir semptom gösterdiğinizi düşünüyorsanız doktorunuza danışarak hangi cins B vitamini fazlalığı yaşadığınızı öğrenebilirsiniz. B12 vitamini fazlalığı etkilerini öğrenmek istiyorsanız “B12 Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?” yazısını okuyabilirsiniz.
B vitamini eksikliği belirtileri yaşa, cinsiyete, fiziksel duruma göre değişkenlik gösterebilirken hangi B vitamini cinsi olduğuna göre de farklı belirtiler yaratabilir. Her bünyenin eksikliğe verdiği tepki farklı olabilir ancak doktorunuza danışarak eksikliğiniz olup olmadığını anlayabilirsiniz.
B vitamini formlarına ve cinsine göre kullanım açısından farklılık gösterebilir. Ayrıca her insanda kullanımı kolay olabilecek yöntemler bulunabilir ve buna göre tercih yapılabilir. Sıvı B vitamini formları daha kolay tüketilebilirken bazı insanlar için kapsül formlar daha pratik olabilir. İhtiyaca ve isteğe yönelik kullanımı bulmak ve bu şekilde tüketmek daha doğru olacaktır.
Kaynaklar: