İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Fındık Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Fındık yağı salata, tatlı ve kek tariflerinde sıkça kullanılan bir çeşit bitkisel yağdır. Kozmetik ürünlerinde de fındık yağına geniş bir yer verilir. Hoş kokusu ve nemlendirici etkisi ile öne çıkan bu yağ ile ilgili bilgileri paylaşıyoruz.

Fındık Yağı Nedir?

Fındık, fındık ağacı meyvesidir. Ağaç, Kuzey yarım küreye özgüdür, yaprakları tırtıklı kenarlarla kaplıdır ve çok ufak soluk sarı veya kırmızı çiçekler açmaktadır. Fındık, ağacın kabuk içerisinde bulunan meyvesidir. Ülkemizde sıkça tüketilen bir yemiş olmasının yanında ihracatta payı büyük olan bir üründür. Kavrulmuş fındık tüketicilerin sevdiği bir besindir.

Fındık yağ olarak da tüketilebilir. Fındık yağı kavrulmuş fındıklardan genellikle cold press (soğuk sıkım) olarak üretilmektedir. Soluk sarı bir renge sahiptir. Fındık yağı hafif tatlı fındık aromasına sahiptir. Fındık yağı kozmetik sektörünün birçok alanında kullanıldığı gibi yemek pişirmek ya da soslamak için kullanılabilir.

Fındık Yağının Faydaları Nelerdir?

Fındık yağı cildi güneş hasarına karşı korumaya, kolajen üretimini artırmaya ve çok daha fazlasına yardımcı olan cilt besleyici vitaminler ve esansiyel yağ asitleri ile yüklüdür:

  • Cildi nemlendirir (1).
  • Cilt üzerinde sıkılaştırıcı bir etkisi vardır (2).
  • Kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur (3).
  • Yara izlerini azaltmaya yardımcı olur (4).
  • Cilt üzerindeki çizgilerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur (5).
  • Güneşin cilt üzerinde yarattığı hasara karşı koruma sağlar (6).

Fındık Yağı Nasıl Kullanılır?

Fındık ham olarak yenilebilir bir gıdadır. Fakat birçok kültürde kavrulmuş, kıyılmış, dilimlenmiş, toz haline getirilmiş veya öğütülmüş şekilde kullanılmaktadır. Fındık yağı ile birçok yemek ve tatlı yapılabilmektedir.

Kavrulmuş fındık yağının tatlı tadı ve kendine özgü aroması, yağın salata soslarında kullanılmasını sağlar. Tadı, turunçgiller, ahududu, çikolata ve diğer tatlı yiyeceklerle iyi bir uyum sağlamaktadır. Ayrıca zeytinyağının yerine de kullanılabilmektedir.

Fındık yağı, kurabiyelere, keklere eklenen popüler bir bitkisel yağdır. Tüm pişmiş ürünlerde kullanılabilmektedir. Kavrulmuş fındık yağı, sos ve marine işlemi için kokulu bir katkı sağlar. Ayrıca makarna, patates ve fasulyeye alternatif bir ürün olarak eşlik edebilmektedir. Neredeyse tüm yeşilliklerle (özellikle yeşil fasulye, kuşkonmaz, karnabahar, lahana) kullanılabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Fındık Yağı Nerelerde Kullanılır?

Fındık yağını cildinize direkt olarak uygulayabilir veya diğer yağlarla birleştirebilirsiniz. Ancak yağı cildinize uygulamadan önce cildinizin ufak bir kısmında test etmeyi unutmayın. Bu sayede cildinizin, fındık yağına karşı negatif bir tepki verip vermeyeceğini görmüş olursunuz.

Eğer bu yağa karşı alerjiniz yoksa aşağıdaki teknikle cildinize uygulayabilirsiniz:

Yüzünüzü veya cildinizin dilediğiniz bölgelerini yaklaşık 20 saniye sıcak ve nemli bir bezle örtün. Hemen ardından cildinize yaklaşık 1/2 çay kaşığı fındık yağı ile masaj yapın. Yağı 30 saniye bekletin. Silmek için sıcak, nemli bir bez kullanın. Bu işlem yüzünüzü temizlemenize de yardımcı olur. Fındık yağını, sabahları ve geceleri bir temizleyici gibi kullanabilirsiniz. Gece kullanmayı tercih ediyorsanız, yağı kreminizi uygulamadan hemen önce kullanın.

Fındık yağı kozmetik kadar mutfakta da sıklıkla tercih edilir. Oldukça yoğun ve lezzetli tadı ile fındık yağı, çeşitli yemek, salata, kurabiye, kek ve diğer tatlıların tariflerinde sıklıkla tercih edilen bir üründür. Salata sosları kadar çeşitli yemek soslarına da zengin, hoş bir lezzet katar, ancak yemekteki diğer lezzetlerin tadını bastırmaması adına genellikle daha hafif aromalı yağlarla beraber tüketilmelidir.

Fındık Yağı Cilde İyi Gelir mi?

Fındık yağı, eşsiz özellikleri ile yağlı ciltler ve gözenek problemi yaşayan ciltler için kullanılabilir. Yüksek oranda kateşinler ve tanenler (sağlıklı flavonoidler) içerir ve böylece ciltte pürüzsüz ve yağlandırmayan bir his bırakır. Cildinizin ton dengesini düzenlemeye, yağların dengelenmesine ve gözeneklerinizin daha küçük görünmesine yardımcı olabilir.

Fındık yağı, cildi nemlendirmeye yardımcıdır. Cilde dolgunluk kazandırarak ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olan birçok doğal bileşene sahiptir ve bu nedenle kozmetik ürünlerinde sıklıkla kullanır. Ayrıca doğal antioksidanlar içerdiğinden çevresel faktörlere karşı ciltte koruma kalkanı etkisi görebilir. Fındık, saç yapısının korunmasına yardımcı olmak için birçok saç bakım ürününde tercih edilir. Yağ ayrıca saç tellerinin güçlendirilmesine katkı sağlayabilir.

Fındık Yağı Nasıl Yapılır?

Parmaklarınızla fındık kabuklarını temizleyin. Fındıkları tartın ve ağırlıklarını not alın. Ardından bir pişirme kabına fındıkları yayın ve bir saat boyunca 150° C'de pişirin. Fındıkları fırından çıkarıp soğumaya bırakın ve yeniden tartın. Yeni ağırlığı orijinal ağırlıktan çıkarın. Bu fındıklardaki kilo kaybını verecektir. Orijinal ağırlıkla kaybedilen ağırlığı bölün. Bu sayıyı 100 ile çarpın. Bu, fındıklarınızın nem yüzdesidir. Fındıkları %10 nem oranına sahip olana kadar bir saat aralıklarla pişirmeye devam edin. Fındıkları fırında 40 ile 70 dereceye kadar ısıtın. Ardından fındıkları press makinesine koyun. Damlayan yağın birikmesi için ağız kısmına sızdırmaz bir cam kavanoz yerleştirin. Yağ tamamen çıkarıldığında kavanozu kapatın ve kullanmadığınız zamanlarda fındık yağını buzdolabında saklayın.

Diğer yağlara kıyasla daha güçlü bir tada ahip olan antep fıstığı yağı hakkında da bilgi edinmek için “Antep Fıstığı Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?” makalesini mutlaka okuyun!

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 9.04.2021
Yayınlanma Tarihi : 2.08.2018
Paylaş
Mobil görünüm için tıklayın.
Top