İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Sarı Kantaron Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı kantaron, Yeni Zelanda'da bulunan oldukça yaygın bir çalılıktır. İstilacı lifli kökleri ile 1.5 m boyunda, yarı odunsu, yarı-dökmeyen, tüysüz çok yıllık küçük bir çalıdır. Çoğunlukla çekici büyük sarı çiçekleri ile tanınmakta olup, bunu siyah renkte olgunlaşan kırmızı meyveler izlemektedir. Kantaron yağı da bu çalıların sarı çiçeğinden üretilir.

Günümüzde popülerleşen sarı kantaron yağı geleneksel tıpta uzun yıllar kullanılmış bir üründür. Orta çağda kalp rahatsızlıkları, kanama, idrar problemi, kas ağrısı gibi birçok farklı sorun için kullanılmış bir yağ çeşididir. Yüzyıllarca kantaron yağı faydaları konuşulmuş olsa da modern tıp bu bitki üzerindeki araştırmalarına devam etmektedir.

Sarı kantaron yağı (St. John's Wort) nedir, nasıl kullanılır, sarı kantaron yağı faydaları nelerdir?

Sarı Kantaron Yağı Faydaları

Kantaron yağı faydaları ile ilgili cilt sağlığı, regl öncesi ruh hali bozuklukları ve depresyon üzerinde etkileri olduğu konuşulmaktadır. Cilt sağlığı için faydalı olabileceği düşünüldüğünden birçok kozmetik ürünü, cilt bakım kremi gibi ürünlere sarı kantaron yağı eklenmektedir. Sarı kantaeron yağı, cilt bakımı için kullanılabilecek bitkisel yağ çeşididir.

Sarı kantaron, tarihte uzun yıllar önemli bir bitkisel yağ olmuş olsa da modern tıp diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi kantaron yağı üzerinde de araştırmalarına devam etmektedir ve bu etkilerden kesin olarak emin olamamaktadır. Bitkinin kimyasal bileşenlerinin nasıl çalıştığı tam olarak çözülememiştir. Sarı kantaron yağı gıda takviyesi olarak kullanılabilir, çaya katılıp cilde sürülebilir, saça sürüldüğünde canlı bir görünüm kazandırır ancak herhangi bir rahatsızlığa karşı faydalı olabileceğini kanıtlayan bilimsel bir araştırma sonucu henüz yoktur.

Sarı Kantaron Yağı Kullanımı

Sarı kantaron yağını evde kendi cilt bakım kremlerinizi yapmak için kullanabilir, esans vermesi için var olan cilt bakım ürünlerinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu ürünü saç bakımı için saçlarınızda kullanabilirsiniz. Sarı kantaron otunun çiçeklerine sahipseniz bu ürünler ile de çay yapabilirsiniz.

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Sarı kantaron çiçeği yumuşak bir şekilde ezilir ve çiçeklerini güneşli bir havada toplamak gerekir. Toplanan ve ezilmiş çiçeklerin üzerine biraz zeytinyağı eklenir. Hazırlanan bu karışım, kapağının bir hafta kadar açık olması şartıyla zaman zaman karıştırılarak güneşte tutulur. Ardından kapağın açık olması koşuluyla yaklaşık bir ay boyunca tekrar tekrar karıştırılarak güneşte tutulmalıdır. Bu sürenin sonunda bir tülbent ile yağ süzülür. Artık yağın soğuk bir ortamda ve koyu bir şişede saklanması gerekir. Zeytinyağı yerine keten tohumu yağı da kullanılabilir. Hazırlanan yağ uygun koşullarda tutulduğunda, etkisini kaybetmeden 2-3 yıl boyunca dayanabilir.

En eski bitkisel yağ kaynaklarından olan hindistan cevizi yağı hakkında bilgi edinmek için “Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?” yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sarı Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?

Sarı kantaron çayı bitkinin kurutulmuş yaprakların su eklenip demlenerek hazırlanmasıyla elde edilmektedir.

Güncellenme Tarihi : 15.01.2021
Yayınlanma Tarihi : 28.07.2018
Paylaş
Mobil görünüm için tıklayın.
Top