İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Kolin Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kolin; normal vücut fonksiyonu ve insan sağlığı için gerekli olan bir bileşendir.

Kolin; normal vücut fonksiyonu ve insan sağlığı için gerekli olan bir bileşendir. Karaciğerde az miktarda üretebilse de çoğunluğu beslenme yoluyla elde edilir. Kolin ayrıca organik ve suda çözünebilen bir bileşiktir. Vitaminler veya mineraller grubunda yer almaz. Ancak benzerliklerinden dolayı sıklıkla B vitamini kompleksi ile gruplandırılır. Aslında bu bileşenin bir dizi hayati vücut fonksiyonunu etkilediği bilinir (1, 2).

Kolin Bileşeninin Özellikleri

Hücre yapısında görev alır: Kolin, hücre yapısını destekleyen yağların üretimi için gereklidir. Bu yağlar, hücrelerin normal fonksiyonu için önemlidir ve kolin sayesinde yağ üretimi desteklenir (3).

Hücre mesajlaşmasında rol oynar: Kolin; hücre habercisi olarak görev yapan bileşiklerin üretiminde rol oynar. Ayrıca üretilen yağların taşınmasına ve metabolizmasına destek olur. Kolesterolün karaciğerden uzaklaştırılması için gerekli olan maddenin de yapımı için gereklidir. Yetersiz kolin üretiminin, karaciğerde yağ ve kolesterol birikmesine neden olabileceği düşünülür (4 , 5).

Hamilelikte beyin gelişimini destekleyebilir: Kolin, tüm yaşam evrelerinde gelişimi desteklemek için gereklidir, ancak hem yaşamın erken dönemlerinde beyin oluşurken hem de yaşamın ilerleyen dönemlerinde bilişsel gerilemeyi önlemek için özellikle önemlidir (6).

Kolin İçeren Besinler

 

Yumurta

Yumurta, en iyi kolin kaynaklarından biridir. Çalışmalar, yumurtadaki doğal kolinin, besin takviyelerinde bulunan formlarından daha iyi emilebildiğini gösterir. Bunun nedeni, yumurtalardaki kolinin, fosfolipit adı verilen bir tür yağa bağlı olmasıdır. Bu da sindirim sistemimiz tarafından doğrudan emilmesine olanak tanır (7).

 

Havyar

Balık yumurtası yani havyar da iyi bir kolin kaynağıdır. Havyar ayrıca her ikisi de anti-enflamatuar özelliklere sahip olan omega-3 yağ asitleri yani eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) bileşenleri ile doludur (8).

 

Shiitake Mantarı

Shiitake mantarları birçok bileşen içerir ve diğer kaynakların aksine bitki bazlı bir kolin kaynağıdır. Ayrıca shiitake mantarları; B5 vitamini, selenyum ve bakır gibi besinler açısından da zengindir ve araştırmalar bu mantarı tüketmenin bağışıklığınızı destekleyebileceğinden bahseder (9).

Tavuk ve Hindi

Diyetinize tavuk ve hindi gibi protein açısından zengin gıdaları eklemek; tok hissetmenize, daha iyi kan şekeri seviyelerine sahip olmanıza ve önemli besin maddelerini vücudunuza sağlamanıza yardımcı olabilir. Tavuk ve hindi, birçok vitamin ve minerale sahip olmasının yanı sıra ayrıca yi bir kolin kaynağıdır (10).

 

Badem

Badem, birçok sağlık faydasıyla ilişkilendirilen popüler ağaç yemişlerindendir. Araştırmalar, badem yemenin kalbi destekleyen HDL kolesterol düzeylerini artırabileceğinden ve fit bir vücut kompozisyonunu destekleyebileceğinden bahseder. Ayrıca badem; E vitamini, protein, lif ve magnezyum gibi birçok besin açısından da zengindir. Ek olarak bademin de tıpkı shiitake mantarı gibi bitki bazlı kolin kaynağı olduğu bilinir (11).

 

Buğday

Buğday tohumu en iyi konsantre lif kaynağı olarak bilinir. Ayrıca E vitamini, manganez, magnezyum, çinko ve kolin gibi önemli besinlerle de doludur. Buğday ve buğday içeren ürünlere ulaşmak da diğer kaynaklara göre daha kolaydır ve bu sayede kolin alımını daha pratik bir hale getirir (12).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.04.2024
Yayınlanma Tarihi : 28.03.2024
Mobil görünüm için tıklayın.
Top