Diyetisyen Müge Tayyar
"Ne yesem mideme dokunuyor. Artık yemek yemek bir sorun haline geldi” diye yakınanlardansanız muhtemelen hassas bir mideniz var. Belki de reflü ya da gastritten muzdaripsiniz. Her hâlükârda midenizi rahatlatacak tarifler arıyorsunuz demektir.
Mide hastaları için onları rahatsız etmeyecek, hafif ama bir o kadar da lezzetli yemek tarifleri bulmak zor olabilir. Bu yazıda, reflü ve gastrit olanlara yemek tarifleri sunarak arayışlarınıza son veriyorum. Mide dostu bu tarifleri mutlaka deneyin!
Malzemeler:
Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırın. Yumurta büyüklüğünde 10 köfte yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 180 derecelik fırında ortalama 40-45 dakika pişirin. 3 tanesi yalnızca 150 kaloridir!
Malzemeler:
Yapılışı:
Tüm sebzeleri yıkayın. Küp küp doğrayın. Çok az tuz ile karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş fırında sebzeleri 180 derecede 25 dakika pişirin. Daha sonra sebzelerin üzerine küp küp doğradığınız somonu ilave edin ve 150 derecede 15 dakika pişirin.
Alternatif:
Hafif bir akşam yemeği için hazırladığınız sebzeleri, somon yerine çok az zeytinyağı ile pişirdiğiniz küp küp tavuk parçaları ile birleştirebilirsiniz.
Malzemeler:
Yapılışı:
Yulafı bir kaseye alın. 5-6 çorba kaşığı kadar sıcak su ilave edin. Sıcak su yulafın şişmesini sağlayacak ve sindirimizi kolaylaştıracaktır. Bu esnada bir tavada küp küp doğranmış elmayı ve tarçını az miktarda pişirin. (Tarçın normalde sizi rahatsız ediyorsa kullanmayın)
Yoğurt ile vanilya özünü çırpın. Bu karışıma yulafı ilave edin. En sevdiğiniz kasenize koyun. Yoğurtlu yulafın üzerine pişmiş elmaları ve doğranmış çiğ bademi ilave edin.
Alternatif:
Bu karışımın yarısını ara öğünde de tüketebilirsiniz. Ya da armut, muz gibi meyveler ile de deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
Yapılışı:
Kaynar suya sirkeyi ilave edin. Yumurtanızı önce bir kaseye kırın. Sonra kaynayan suyun altını kısın. Yavaşça yumurtanızı kaynayan suya bırakın. Yumurtaları eklediğiniz sırada su kaynar olmalı ancak çok fazla fokurdamamalı. Suda pişen yumurtalar oldukça hassas olduğundan su içinde şekil verirken sivri kenarlı ekipman kullanmayın. Yumurtanızı 3-4 dakika sonra süzgeç yardımıyla servis tabağına alabilirsiniz. Ayrı bir kapta yoğurdu çırpın. Dilerseniz az miktarda taze nane ekleyebilirsiniz.
Servis tabağına aldığınız yumurtanın üzerine yoğurdu ilave edin. Sonrasında üzerine zeytinyağı gezdirin.
Mide problemleri bazen şiddetlenebilir, normalde rahatsız etmeyen meyveler ve sebzeler bile zorlayabilir. Böyle zamanlarda taze meyve yerine pişmiş meyveler daha rahatlatıcı olacaktır. 2 malzeme ile pratik bir pestil yapıp, ara öğün olarak çantanda bile taşıyabilirsiniz.
Malzemeler:
Yapılışı:
Meyveleri blenderdan geçirin. Tamamen püre olduktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine spatula ile yayın. Cevizleri de blenderdan geçirin. Tamamen toz haline getirmek yerine dişe gelen minik parçalar daha lezzetli olacaktır. Blenderdan geçirdiğiniz cevizleri de fırın tepsisine yaydığınız meyve püresinin üzerine, her yerine denk gelecek şekilde dökün.
100 derecelik fırında, fırın kapağı açık şekilde pişirin. Her fırının verimliliği farklı olduğu için net bir süre olmasa da ortalama 40 dakikada pestiliniz pişmiş olacak. Fırından çıktıktan sonra 30-45 dk kadar soğumasını bekleyin. Mutfak makası ile ince şeritler halinde kesin.
Yaren Özdemir
Diyetisyen ve Fitness Antrenörü