İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Bira Mayası Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bira Mayası Nedir?

Bira mayası (Brewer’s Yeast) temelde ekmek, içecek ve bira üretiminde kullanılan bir maya çeşididir. Tek hücreli bir mantar olan Saccharomyces cerevisiae’den üretilir. Bu ürünün acı bir tadı vardır.

Bira mayası besin takviyesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bira mayası faydaları ile öne çıkan besinler arasındadır. Zengin bir krom kaynağıdır ve ayrıca B vitaminleri de içerir. Probiyotik etkisi ile de sindirime destek çıkar.

Bu mayanın üretiminde kullanılan mantar birçok farklı türe sahiptir. Saccharomyces kelimesinin Yunancadaki kelime kökeni şeker ve mantardan türemekte olup, şeker mantarı anlamına gelir. Bu cinsin birçok üyesi gıda üretiminde önemli olarak kabul edilir. Bira mayası halk dilindeki kullanımı ile “fırıncı mayası” olarak da bilinmektedir. Bira mayası, tek hücreli ve saprofitik mantarlardır. Örneğin ekmek ve hamur işi yapımında kullanılan “Saccharomyces Cerevisiae” bu türün üyelerindendir. Bu cinsin diğer üyeleri arasında, içecek yapımında kullanılan “Saccharomyces Bayanus”, “S. Cerevisiae”, Saccharomyces Bayanus'a en yakın olan ve maya olarak da kullanılan “Saccharomyces Cerevisiae” yabani maya şeklinde adlandırılmaktadır.

Bira Mayası Faydalar

Bira mayasının probiyotik özellikleri, ishal gibi bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Bira mayası bazı sindirim sistemini bozukluklarının giderilmesinde destek olabilir, bu sorunlar:

  • Antibiyotiklerin neden olduğu ishal
  • Turist ishali
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Clostridium difficile koliti
  • Laktoz intoleransı

Ek olarak bira mayası enerji sağlayabilir, cilt, saç, göz ve ağız sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Sinir sistemini desteklemede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkisinden bahsetmek söz konusudur.

Bira mayasında bulunan krom, glikoz toleransını artırarak tip 2 diyabetli hastalar için şeker seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir (1).

Bira Mayası Nasıl Kullanılır?

Bira mayası Türk mutfağında yaygın kullanım alanlarına sahip olan gıda bileşenlerindendir. Bira mayası özellikle hamur işlerinin yapımında kullanılmaktadır. Hamurlu besinlerin kabartılması için kullanılan bir malzemedir.

Bazı bira mayaları kefir kültürlerinin bir bileşenidir ve hayvan yemi olarak kullanılmak üzere peynir altı suyunda ve peynir yapımında bir yan ürün şeklinde kullanılabilmektedir. Saccharomyces mayaları bakterilerle benzer süreçlerde rol alabilmektedir ve kefir gibi içeceklerin üretilmesi için kullanılabilmektedir.

Bira Mayası Nasıl Yapılır?

Fermantasyon süreçlerinde uygun sıcaklıklar oluşturularak bira mayasının üremesi hızlandırılabilir.

Sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini yardımcı probiyotiklerin ne olduğunu da öğrenmek için “Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar?” makalesinin mutlaka okuyun!

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz veya düzenli bir biçimde kullandığınız ilaç varsa, doktorunuza ya da konunun uzmanı bir kişiye danışarak tüketmeniz tavsiye edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bira Mayası Nasıl Tüketilir?

Bira mayası tablet ve toz formlarında bulunur. Tabletler genellikle 250 miligram (mg) ile 1.000 miligram arasında değişen dozlar içerir.

Bira mayasının en etkili ve standart kullanımına dair belirlenmiş tek bir yöntem yoktur. Bira mayası tozu genellikle su veya diğer içeceklerle karıştırılır. Bazı insanların rahatsız edici bulduğu acı bir tada sahip olduğundan, genellikle smoothie veya meyve suyuna karıştırılarak tüketilir.

Bira mayası köpeklerin ödül mamalarında oldukça sık kullanılan bir bileşendir. Ayrıca emziren annelerde süt üretimine yardımcı olan çeşitli tariftlerde de kendine yer bulabilir.

Bira Mayası Helal mi?

Fırın ürünlerinde ve atıştırmalıklarında bira mayası ekstresi sıklıkla kullanılır. Fırıncı mayası olarak da adlandırılan bira mayası helal kabul edilir. Çoğu Müslüman tüketici, biraların yan ürünü olduğunu düşünerek bira mayası ekstraktından yapılan gıda ürünlerinden kaçınır. Ancak tüketilen ürünün üzerinde helal sertifikası varsa, bira mayalı ürün fırın mayası olarak kullanılmış demektir ve rahatlıkla tüketilebilir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 15.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 16.10.2018
Mobil görünüm için tıklayın.
Top