İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Turna Yemişi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Turna Yemişi Nedir?

Turna yemişi (cranberry), yaban mersini meyvesi ile aynı aileye ait, parmak kırmızı meyvelere sahip bitkidir. Bu bitkinin içerisinde insan vücudu için yararlı birçok bitkisel bileşen ve vitamin bulunmaktadır. Bu sebeple de turna yemişi ekstraktı (ekstresi), turna yemişi tozu ve kurutulmuş turna yemişi ürünleri sık sık tüketilir.

Turna yemişi fidanı, 2 metre uzunluğa ve 5 ila 20 santimetre yüksekliğe kadar çıkabilen bodur, çalı ve sarmaşık yapıya sahiptir. Yaprak dökmeyen ince dallı, sivri saplı gövdelere sahiptir. Çiçekleri koyu pembedir. Bitkinin meyveleri, yapraklarından daha büyüktür. Meyveler, başlangıçta açık yeşildir, olgunlaşınca kırmızıya dönmektedir. Yenilebilir bir bitkidir, ancak asidik ve güçlü bir tada sahip olduğu için çok fazla çiğ tüketilmez. Çiğ tüketilmek istendiğinde genellikle diğer meyveler ile karıştırılıp suyu çıkarılır.

Turna Yemişi Besin Değerleri

Taze turna yemişlerinin neredeyse %90’ı sudan oluşur. Kalan içeriği lif ve karbonhidratlar açısından zengindir.

100 gr çiğ turna yemişinde:

  • 46 kalori
  • %87 su
  • 0,4 g protein
  • 12,2 g karbonhidrat
  • 4 g şeker
  • 4,6 g lif
  • 0,1 gr yağ bulunmaktadır.

Turna Yemişi Nerelerde Bulunur?

İngiltere'de turna yemişinin Vaccinium yerli türü bulunurken, Kuzey Amerika'da Vaccinium Macrocarpon türü yetişmektedir. Orta ve Kuzey Avrupa, Kanada ve Şili'nin kuzeyi boyunca turna yemişi türleri yetiştirilmektedir. Bitki, kuzey yarım kürenin soğuk bölgelerinde asidik bataklıklarda da bulunabilmektedir.

Turna Yemişi Faydaları

Turna yemişi, çeşitli biyoaktif bitki bileşiklerinin zengin bir kaynağıdır. A tipi proantosiyanidinler gibi bileşenleri ile idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu gösterilen çeşitli çalışmalar bulunmaktadır (1, 2, 3).

Turna yemişi karbonhidrat ve liften oluşur. Ayrıca manganez, bakır ve C, E ve K1 vitaminleri de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineralle doludur (4, 5).

Düzenli olarak tüketildiğinde, turna yemişi veya turna yemişi suyu mide sağlığını destekleyebilir (6, 7). Meyve suyu ve özü ayrıca kolesterol seviyeleri ve kan basıncı da dahil olmak üzere kalp hastalığına yol açabilecek çeşitli risk faktörlerini iyileştirebilir (8, 9, 10).

Turna Yemişi Nasıl Kullanılır?

Turna yemişinin çoğu meyve suyu, sos, reçel ve şekerli turna yemişi kurusu gibi ürünler olarak işlenir. Geri kalanlar ise işlenmeden tüketicilere satılır. Turna yemişi sosu, İngiltere’de yılbaşı yemeklerinde hindiye eklenir. Ayrıca Amerika ve Kanada'da yılbaşı ile şükran günü yemeklerinde geleneksel bir lezzet olarak kabul edilmektedir. Turna yemişi, turna yemişi sosu, turna

yemişi içecekleri, güveç veya tatlıya eklenen kurutulmuş şekli ile özellikle şükran günü kutlamalarının en gözde meyvesidir.

Ürünün bitkisel gıda takviyeleri de bulunmaktadır. Bu ürünler hekiminizin yönergelerine ya da ürün üzerindeki kullanım talimatlarına dikkat edilerek kullanılmalıdır.

Çok çeşitli kullanım alanına sahip bir bitkisel ürün olan tarçın hakkında da ayrıntılı bilgi edinmek için “Tarçın Nedir, Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz veya düzenli bir biçimde kullandığınız ilaç varsa, ürünleri doktorunuza danışarak tüketiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Turna Yemişi Suyu Nasıl Yapılır?

Evde turna yemişi suyu yapmak çok kolaydır. Turna yemişlerini karıştırıcıdan geçirip ardından süzgeçle süzerek lezzetli bir meyve suyu elde edebilirsiniz. Ancak turna yemişi suyu genelde diğer meyveler ile karıştırılarak tüketilir. Turna yemişi suyunu tatlandırmak için, isteğe göre taze portakal suyu ve bal ekleyebilirsiniz.

Turna Yemişi ile Yaban Mersini Aynı mı?

Yaban mersini, halk arasında mavi yemiş bitkisine verilen genel bir addır. Yaban mersini ile turna yemişi meyvelerinin her ikisi de fundagiller ailesine aittir. İki meyvenin benzerliği aynı kökenden gelmeleri ve akraba olmalarından kaynaklanır. Ancak iki meyve birbirinden farklıdır. Mavi yemiş tabiri halk arasında Turna yemişini de işaret etse de Turna yemişi kırmızı meyvesi ile mavi yemişten görünüm olarak da farklıdır.



Güncellenme Tarihi : 9.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 9.08.2018
Mobil görünüm için tıklayın.
Top