İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Ruşeym Nedir, Yağı Nasıl Kullanılır?

Ruşeym Nedir?

Ruşeym tohumu, ruşeym unu öğütme işleminde yan ürün olarak depolama sırasında undaki oksidasyon problemlerini ortadan kaldırmak için ayrılır. Buğday ruşeym embriyodur ve ruşeymin % 2-3'ünü oluşturmaktadır. Ruşeymin besin değerleri içinde proteinler, şekerler, mineraller ve biyoaktif lipit sınıfları bulunmaktadır. Yağ çıkarma işlemi, hammadde kalitesine, kimyasal bileşime ve üretim tekniğine bağlıdır. İşlem sırasında istenmeyen maddeleri atıp yüksek özütleme verimi elde ederek yağ üretmek amaçlanır.

Ruşeym Yağı Faydaları Nelerdir?

Ruşeym, buğday tohumu buğday tanesinin bir parçasıdır ve bitkinin yeniden buğday üretmesini sağlar. Ruşeym, çoğu işlenmiş buğday ürününden çıkarılmasına rağmen, tam tahıllı buğdayın temel besin bileşenlerinden biridir ve birçok faydası vardır.

Ruşeym oldukça yüksek besin değerlerine sahiptir. Lif ve sağlıklı yağların yanı sıra harika bir bitkisel protein kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir magnezyum, çinko, tiamin, folat, potasyum ve fosfor kaynağıdır (1, 2).

Buğday tohumu, antioksidan özelliklere sahip temel bir besin olan E vitamini bakımından yüksektir ve ruşeym, bağışıklığınızı artırmaya yardımcı olabilir (3).

Ruşeym Yağı Nerelerde Kullanılır?

Ruşeym ekmeği şeklinde de tüketilen bu ürün farklı kullanım alanlarına sahiptir. Ruşeym yağı, kimyasal bileşenleri için kozmetik ve bakım alanlarında da kullanılmaktadır.

Ruşeym Yağı Nasıl Elde Edilir?

Solvent ekstraksiyonu, mekanik yağ ekspresyonu, sulu ekstraksiyon, enzim/ surfaktan destekli yağ ekstraksiyonu ve süperkritik teknolojisi, tohumlardan yağ ekstraksiyonu yapmak için kullanılan tekniklerdir. Ruşeym tohumu özlü yağ ekstraksiyonu, süperkritik sıvı teknolojisi ile elde edilmektedir. Heksan süperkritik CO2, ruşeym yağı ekstraksiyonu için kullanıldığında verimin yükselmesinin yanı sıra süperkritik CO2'de heksan ekstraksiyonuna kıyasla daha yüksek miktarlarda biyoaktif bileşik elde edilmektedir.

Ruşeym Yağı Nasıl Saklanır?

Ruşeym yağının depolama koşulları önem taşımaktadır. 45 derece üstü mekanlarda saklanmaması tokoferol konsantrasyonunun düşmesini engellemektedir. Sıcaklık arttığında tokoferol konsantrasyonunun yaklaşık %37 düştüğü görülmektedir.

Popüler bir bitkisel ürün olan ekinezya hakkında da bilgi sahibi olmak için “Ekinezya Nedir, Nasıl Kullanılır?” makalesine göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ruşeym Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Ruşeymin herhangi bir tüketim miktarı yoktur. Olası sorunları önlemek için günde 1 çorba kaşığı gibi küçük bir miktarla başlamanız gerekebilir. 2010 Dietary Guidelines for Americans’a göre, yiyeceklerden aldığınız her 1000 kalori için 14 gram life ihtiyacınız bulunmaktadır. Her bir çorba kaşığı buğday tohumu neredeyse 2 gram lif içerir. Bu durumda kahvaltıda, öğle yemeğinde ve ardından akşam yemeğinde birkaç yemek kaşığı tüketirseniz, günlük 6 gram lif, yalnızca buğday tohumundan elde edilir. Ayrıca çok fazla meyve, sebze veya tam tahıl tüketirseniz, genel olarak aşırı lif alımınız olabilir.

Bebeklere Buğday Ruşeymi Verilir mi?

Ruşeym glüten içerir. Bu nedenle birçok pediatrik uzman, en az 6 aylık olana kadar bebeklere rüşeym verilmemesini tavsiye eder.

Ruşeym bebeğin gıdalarına kolayca dahil edilebilir; yoğurda, meyve ve sebze pürelerine eklenebilir. Ruşeym hem bebek hem de yürümeye başlayan çocuk için besleyici bir özelliğe sahiptir.

Ancak bebeğinize buğday veya glüten içeren herhangi bir yiyecek vermeden önce lütfen doktorunuza danışınız.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 9.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 8.08.2018
Mobil görünüm için tıklayın.
Top