Yazan Diyetisyen Merve Doyranlı
Krill yağı, sağlığınız için oldukça önemli olan omega-3 yağ asidi bakımından zengindir. Ancak çoğu insan balık yağına aşina iken krill oil, yani krill yağı pek fazla insan tarafından bilinmemektedir.
Krill yağı, antarktik krill de denen kabuklu deniz canlılarından elde edilir. Kril balığı çoğu hayvan için iyi bir besin kaynağıdır. Krill, balık yağı gibi omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA yağ asitlerini içerir. Ancak krill yağındaki bu yağ asitleri balık yağına göre farklı yapıdadır ve bu durum vücutta kullanım şeklini de etkilemektedir. Kril yağı dış görünüş olarak da balık yağından farklıdır. Balık yağı genellikle sarı tonlarındadır. Krill oil balık yağı ise içindeki astaksantin adlı antioksidan madde sayesinde kırmızımsı bir renge sahiptir.
Krill, balık yağı gibi iyi miktarlarda EPA ve DHA içermektedir (1). Ancak bazı çalışmalara göre krill yağındaki emilimin balık yağına göre daha iyi olduğu görülmüştür. Balık yağındaki yağ asitleri trigliserit formda bulunur. Krill yağındaki yağ asitlerinin çoğu ise fosfolipit yapıda bulunur. Çoğu uzmana göre bu durum yağ asitlerinin emilimini ve vücuttaki etkinliğini arttırır (2).
Katılımcılara hem balık yağı hem krill yağı verilen bir çalışmada sonraki günlerde kandaki yağ asidi seviyesine bakılmıştır. Yağlar verildikten 72 saat sonra yapılan testlerde krill yağı alan gruptaki kişilerin kan testlerinde EPA ve DHA seviyeleri daha yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlar krill yağının vücut tarafından daha iyi emildiğine işaret etmektedir.
Tüm bu çalışmalar dışında yapılan bazı deneyler krill yağının bu etkisine dair yeterli kanıt olmadığını savunmaktadır. Dolayısıyla durumu netleştirebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Kril yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir (3):
Yapılan bazı çalışmalarda, içeriğindeki krill yağının kalp sağlığına iyi geldiği görülmüştür. Konu ile ilgili yapılan pek çok çalışma bulunsa da krill yağının kalp sağlığına etkilerini daha net anlayabilmek için daha detaylı araştırmalara ihtiyaç vardır (4).
Kril yağı çoğu balık yağında bulunmayan astaksantin adlı antioksidanı içerir. Uzmanlara göre astaksantin, krili oksidasyondan, yani bozulmadan korumaktadır. Ancak bu iddiayı destekleyecek açıklayıcı bir araştırma henüz yoktur (5).
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Tansu Tuğcu
Uzman Diyetisyen