İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Bitkisel Destekler Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Bitkisel destekler, genellikle beslenme düzenini tamamlamak ve genel sağlığı desteklemek amacıyla kullanılır. Ancak bitkisel desteklerin etkileri kişiden kişiye değişebilir. Herhangi bir bitkisel destek kullanılmadan evvel bir kişinin sağlık durumu, kullandığı ilaçlar ve diğer faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, bitkisel destek kullanmadan önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

İşte yaygın olarak kullanılan bazı bitkisel içerikler ve potansiyel kullanım amaçları:

Zerdeçal (Kurkumin)

Zerdeçal, mutfakta yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilir. Ayurveda ve geleneksel Çin tıbbında; yaraları ve cilt bozukluklarını iyileştirmek, eklem, sindirim ve solunum sağlığını geliştirmek için kullanıldığı bilinir (1).

Yakın zamanda yapılan bazı araştırmalar, zerdeçalda bulunan bir bileşik olan kurkuminin; beyin, kalp, sindirim sistemi ve daha fazlasına fayda sağlayan anti inflamatuar, nöroprotektif, kardiyoprotektif, antikanser ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu belirtir (2).

Tribulus Terrestris

Tribulus'un meyvesi, yaprağı ve kökünün, geleneksel Çin tıbbında ve Ayurveda tıbbında; çok çeşitli hastalıkları ve düşük libido gibi endişeleri tedavi etmek için kullanıldığı bilinir (3).

Tribulus aynı zamanda demir dikeni olarak da adlandırılır. Tribulus terrestris özünün bir dizi çalışmada faydalı afrodizyak etkilere sahip olabileceği belirtilir (4,5,6).

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar ise demir dikeninin kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini ve kandaki kolesterol artışlarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösterir (7). Araştırma sonuçları umut verici görünse de üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Milk Thistle (Deve Dikeni)

Deve dikeni; uzun ve ince gövdesi, parlak mor çiçekleri, dikenli yeşil yaprakları ve keskin dikenleri ile bilinir. Deve dikenindeki aktif maddeler, silimarin olarak bilinen bir grup bitki bileşiğidir (8). Deve dikeni bitkisinden elde edilen deve dikeni özü ise yüksek miktarda silimarin içerir. Silimarinin ise antioksidan, antiviral ve anti inflamatuar özelliklere sahip olduğu aktarılır (9, 10, 11).

 

Sarımsak Ekstresi

Tarih boyunca birçok farklı kültür, sarımsağın farklı hastalıkları için potansiyel kullanımını kabul etmiştir. Son çalışmalar sarımsak ve ekstraktlarının geniş bir uygulama yelpazesindeki etkilerini destekler. Sarımsaktaki farklı bileşenlerin kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı, anti-mikrobiyal etkilere sahip olduğu düşünülür. Ancak tüm bileşenlerin kesin mekanizması ve uzun vadeli etkileri tam olarak anlaşılamamıştır. Sarımsağın çeşitli hastalıkların tedavisindeki etkinliği ve güvenilirliğinin aydınlatılması için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır (12).

 

Yeşil Çay Ekstresi

Yeşil çay, Japonya'da yüzyıllardır kullanıldığı bilinen temel bir besin maddesidir. camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen yeşil ekstresi ise yeşil çayın oldukça konsantre bir şekli olarak bilinir. Yeşil çay ekstresi, hücre hasarına karşı koruma sağlayan ve çeşitli sağlık yararları sunan flavonoidler ve epigallocatechin gallate (EGCG) gibi polifenoller açısından güçlü antioksidanlar içerir (13,14).

 

Güncellenme Tarihi : 19.04.2024
Yayınlanma Tarihi : 14.11.2023
Mobil görünüm için tıklayın.
Top