İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Ananas Ekstresi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ananas Ekstresi Nedir?

Ananas sarı renk meyvesi ve tatlı aroması ile çoğu damak tadına uyan tropik meyvelerden biridir. Bu meyve Bromeliaceae familyasına ait kısa boylu ananas bitkisi üzerinde yetişir. Bitki yaklaşık beş ila on ay içinde çiçek açar ve altı ay içinde meyve verebilir. Bu meyvelerden ise ananas ekstresi elde edilir. Ananas ekstresi bromelain içeriğine sahip ananas özünden oluşur. Bromelain faydaları ile öne çıkan bir enzimdir. Ananas ekstresi araştırılan ve bilimsel olarak çokça çalışılan bileşikler arasındadır. Ananas yağı genellikle soğuk pres yöntemi ile elde edilmektedir.

Ananas bitkisi 1-1,5 m uzunluğa kadar büyüyen otsu bir bitkidir. Bitkinin görünüşü sert, mumsu yapraklar ile kısa saplardan oluşur. Meyve oluşumu öncesinde bitki genellikle 200 kadar çiçek üretmektedir. Çiçekler gruplar halinde ananas oluşturmak için bir araya gelir. İlk meyvenin üretilmesinden sonra, ana sapın yaprak bağlantılarından yan sürgünler çıkar ve bitkinin üretiminde kullanılır. Bunlar çoğaltmak için ayrılabilir veya orijinal bitki üzerinde ek meyve üretmek için bırakılabilir. Bitki 30 ila 100 cm uzunluğunda, kalın bir sapı çevreleyen kenarları boyunca keskin dikenler içeren, uzun, dar, etli, yalak biçimli yapraklara sahiptir. Büyümenin ilk yılında gövde çok sayıda yaprak taşıyarak, uzar ve kalınlaşır. 12 ila 20 ay sonra, kök gelişir, çiçeklenme ile büyüme gerçekleşir.

Ananas Ekstresi Faydaları

Ananas yüzyıllardır geleneksel tıbbın bir parçası olmuştur (1). Ananas ekstresi ananas meyvesinden gelen faydaları sağlayabilir. Ananas, bağışıklığı artırabilen ve iltihabı baskılayabilen bromelain gibi çok çeşitli vitaminler, mineraller ve enzimler içerir. 

Proteinleri parçalayan bir grup sindirim enzimi olan bromelain ile ananasın, özellikle pankreas yetmezliği olanlarda sindirime yardımcı olabileceği görülmüştür (2). Ayrıca, bromelainin iltihap belirtilerini azaltabildiği de pek çok çalışma ile kanıtlanmıştır (3, 4, 5). Bu anti-enflamatuar özellikleri sayesinde ananas ekstresinin bağışıklık sistemine destek olduğunu düşündüren çeşitli çalışmalar da bulunmaktadır (6). Ananas ekstresinin anti-enflamatuar özellikleri aynı zamanda artrit türlerine sahip kişilerde kısa süreli semptomların giderilmesine yardımcı olabilir (7).

Ananasın kalorisi düşüktür ancak güçlü bir besin profiline sahiptir. Bu profili ile diyabet ve bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı. Ananas, iyi bir antioksidan kaynağıdır (8, 9). 

Ananas Ekstresi Nasıl Kullanılır?

Ananas ekstresi sindirime yardımcı olması için kullanılabilir. Bromelain özütlerini kutu üzerinde yazan miktarda tüketmek, önerilen miktarın fazlasından kaçınmak gerekir. 

Ananas ekstresi, jelatin bazlı tatlılar veya jel kapsüller gibi bazı gıdaların veya ürünlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır. 

Çoğunlukla baharat olarak kullanılan zencefilden elde edilen zencefil ekstresi hakkında da bilgi edinmek için “Zencefil Ekstresi Nedir, Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ananas Hangi Vitaminleri İçerir?

Egzotik meyvelerden biri olan ananas, provitamin A, beta-karoten, C vitamini, E vitamini ve biyotin gibi birçok vitamin açısından zengin içeriğe sahiptir.

Güncellenme Tarihi : 20.06.2022
Yayınlanma Tarihi : 11.10.2018
Mobil görünüm için tıklayın.
Top