Glukozamin, kimyasal bir amino şeker olarak sınıflandırılan ve vücutta doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Vücudunuzdaki çeşitli fonksiyonel moleküller için bir yapı taşı görevi görür, ancak hepsinden önce, eklemlerinizdeki kıkırdak gelişimi ve bakımı için oldukça gereklidir.
Glukozamin ayrıca kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarında, hayvan kemiklerinde ve mantarlarda bulunur. Tamamlayıcı glukozamin takviyeleri genellikle bu doğal kaynaklardan elde edilir.
Glukozamin sıklıkla osteoartrit gibi eklem bozukluklarını tedavsine destek olarak kullanılmaktadır. Oral olarak alınabilir veya bir krem içinde topikal olarak uygulanabilir (1, 2).
Glukozamin sıklıkla çeşitli durumların semptom tedavisine destek olarak gıda takviye ürünlerinde kullanılır.
Glukozaminin çalışma mekanizması hala tam olarak anlaşılamamasına rağmen, aşağıdaki faydaları gösterdiği gözlemlenmiştir:
Enflamasyonu Azaltabilir
Bir çalışmada, kemik oluşumunda yer alan hücrelere glukozamin uygulanmış ve önemli bir anti-enflamatuar etki gözlemlenmiştir (3, 4).
Eklem Sağlığını Destekler
Glukozamin vücudunuzda doğal olarak bulunur. Ana rollerinden biri, eklemleriniz arasındaki dokuların sağlıklı gelişimini desteklemektir. Bu dokular sinovyal sıvı adı verilen bir sıvı ile birlikte kemiklerin birbiri boyunca serbestçe hareket etmesini sağlar, sürtünmeyi en aza indirir. Glukozamin, eklem kıkırdağı ve sinovyal sıvının oluşturulmasına katılan çeşitli kimyasal bileşiklerin oluşturulmasına yardımcı olur (5).
İnterstisyel Sistit
Glukozamin, bileşik glikosaminoglikandaki bir eksiklik ile bağlantılı bir durum olan interstisyel sistit (IC) için bir tedavi olarak yaygın olarak kullanılır (6).
Glukozamin takviyeleri çoğu insan için güvenlidir. Bununla birlikte, bazı riskleri olabilir.
Olası yan etkiler ise şöyledir (7):
Gıdalardan glukozamin sülfat alamazsınız. Glukozamin insan vücudunda bulunan doğal bir kimyasaldır. Ayrıca glukozamin Istakoz, karides, yengeç, midye gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarında bulunur (8).
Glukozaminin Osteoartrit (kireçlenme) için kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir (9):
Ağız Yoluyla: Glukozamin günde bir kez 1500 mg veya günde üç kez 500 mg olacak şekilde tek başına tüketilebilir. Ayrıca 6 hafta boyunca günde iki kez 500 mg zerdeçal kökü ekstresi ile beraber günde iki kez 750 mg glukozamin sülfat tüketilebilir.
Cilde Uygulama: 8 hafta boyunca cilde 30 mg/gram glukozamin sülfat içeren bir krem uygulanabilir.
Enjekte Olarak: 6 hafta boyunca haftada iki kez 400 mg glukozamin sülfat kaslara enjekte edilebilir.
Tüm bu kullanım şekilleri doktor tavsiyesi ve kontrolü ile gerçekleştirilmelidir.
Kıkırdağın su tutmasına yardımcı olan glukozamin kondroitin hakkında da bilgi sahibi olmak için “Glukozamin Kondroitin Nedir, Nasıl Kullanılır?” makalesini okuyabilirsiniz.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz veya düzenli kullandığınız ilaç varsa doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Glukozamin kireçlenmeye iyi gelmez. İlaç olmaması sebebiyle kireçlenmeyi tedavi etmez ancak geciktirebilir. Osteoartrit veya sakatlık tedavisinde kullanılacak bir ilaç olarak tercih edilmese de ilerleme konusunda yardımcı olabilir.
Kondroitin, glukozamin ve MSM, alternatif tıpta osteoartrit, egzersizden kaynaklanan kas hasarı ve diğer enflamatuar eklem bozukluklarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılan bir üründür.
Kondroitin, glukozamin ve MSM'nin herhangi bir tıbbi durumun tedavisinde etkili olup olmadığı kesin değildir. Bu ürünün tıbbi kullanımı FDA tarafından onaylanmamıştır. Bu ürün doktorunuz tarafından sizin için reçete edilen ilaç yerine kullanılmamalıdır.
Kondroitin, glukozamin ve MSM genellikle bitkisel bir takviye olarak satılmaktadır. Kontaminasyon riskini en aza indirmek için bitkisel takviyeler güvenilir bir kaynaktan satın alınmalıdır.
Tansu Tuğcu
Uzman Diyetisyen