56 ürün listeleniyor.
|
B12 vitamini, suda çözünen vitaminlere örnek olarak B grubu vitaminleri arasında yer alan değerli bir besin kaynağıdır. İnsan vücudunda sadece bağırsaklarda küçük miktarlarda üretilip sentezlenebilir ancak büyük oranda dışarıdan alınması gerekir. İçeriğinde kobalt minerali bulunan bu vitamin, kobalamin adıyla da anılır. B12’nin aktivitesine katılan bileşiklerden oluşan kobalamin, metilkobalamin ve 5-deoksiadenosilkobalamin olmak üzere iki aktif forma ayrılır. Her iki form da birçok gıdada doğal olarak bulunur. B12 bakımından yüksek olan başlıca gıdalar; sığır karaciğeri, istiridye, balık çeşitleri (özellikle ton balığı ve somon), süt, yoğurt ve kahvaltılık gevreklerdir. Bu gıdaların diyetlere dahil edilmesiyle B12 ihtiyacı önemli oranda karşılanabilir. Öte yandan B12 vitamini, diğer vitaminlere kıyasla emilim bakımından zorlu bir sürece tabiidir. İnsanlarda B12 eksikliğinin yaygın olarak görülmesinin temel sebeplerinden biri de budur. Bu nedenle yüksek kaliteli, verimli ve aktif formlara sahip içeriklerden oluşan B12 takviyesi çeşitleri, herkes tarafından en çok tercih edilen ürünlerdendir.
B12 vitamini kullanımında yaş faktörü çok önemlidir. Vücudun B12’ye olan ihtiyacı her yaşta farklılık gösterir. Aynı zamanda gebelik ve emzirme gibi özel dönemlerde de kadınlarda bu ihtiyaç değişir. Dolayısıyla tercih edilen takviyede vücuda kazandırdığı vitamin oranına dikkat edilmesi gerekir. Buna göre yaşa bağlı B12 gereksinimini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
· Doğumdan 6’ncı aya kadar: 0,4 mcg
· 7 – 12 ay: 0,5 mcg
· 1 – 3 yıl: 0,9 mcg
· 4 – 8 yıl: 1,2 mcg
· 9 – 13 yıl: 1,8 mcg
· 14 + yıl: 2,4 mcg
· Gebelik dönemi: 2,6 mcg
· Emzirme Dönemi: 2,8 mcg
Genellikle daha verimli bir tüketim için B12’nin aktif formu metilkobalamin kullanılarak üretilen B12 takviyeleri, diğer vitaminlerle zenginleştirilerek formüle edilen seçeneklere de sahiptir. Tüm B grubu vitaminlerini içermelerinin yanı sıra çeşitli bileşenlerle de desteklenen kompleks B12 ürünleri, farklı formlarda tüketime sunulur.
Kapsül form, B12 takviyesi üretilirken en çok tercih edilen seçenektir. Özellikle vegan ve vejetaryenlerin de kullanımını sağlamak amacıyla bitkisel yapıda üretilen B12 kapsül ürünleri, herkes için güvenli bir tüketim sağlar. Kullanım alışkanlığı olarak gıda takviyesi üretiminde de başı çeken kapsül form, B12 tüketimini daha kolay ve keyifli hale getirir.
Hem gıda takviyesi üretiminde hem de B12 takviyesi formüllerinde en sık kullanılan bir diğer form ise tablettir. Su ile yutularak kullanılan ya da dilaltı şeklinde tüketilebilen iki farklı seçeneğe sahip tablet B12 ürünleri, B12 tüketimini kolaylaştıran alternatifler arasındadır.
Gıda takviyesi kullanımında pratikliği ile öne çıkan sıvı form, B12 üretiminde de tercih edilen seçeneklerden biridir. Özellikle çocukların kolay kullanımı için üretilen ve bu yönüyle ebeveynlerin de işini kolaylaştıran sıvı B12 vitamini, sprey yapıları sayesinde rahatlıkla günlük beslenmeye dahil edilebilir. Ayrıca B12 vitamini sprey formu, çocukların tek başlarına kullanabilecekleri kadar pratik bir tüketim sağlar.
Vitamin tüketimini herkes için daha pratik bir hale getirmeyi hedefleyen saşe form, B12 vitamini için de güzel bir alternatif oluşturur. Saşe B12 vitamini; hijyenik ambalajı, kolayca taşınabilen ve yer kaplamayan paketleme sistemi sayesinde özellikle mobil yaşayanlar için hayatı kolaylaştıran bir çözümdür.
Ham madde kalitesiyle olduğu kadar efektif içerikleriyle de ideal bir kullanım sağlayan B12 vitamini takviyeleri, sayısız markanın tecrübesiyle üretilmiş seçeneklerden oluşur. Uzun yılların verdiği tecrübe ile kullanıcılar için en iyisini üretmeyi amaçlayan markalar, zenginleştirilmiş formülleri sayesinde farklı alternatiflerle vitamin ihtiyacını karşılar. Vitaminler.com da piyasada kullanıcıların ulaşabilecekleri en doğru vitamini keşfetmelerine yardımcı olmak adına hem yerli hem de yabancı sayısız markaya ev sahipliği yapar.
Yüksek standartlarda üretim yapmanın en önemli koşullardan biri olduğu Vitaminler.com’da, kullanıcıların erişebilecekleri farklı içeriklere sahip birçok yabancı marka yer alır. Aralarında Solgar, Nature’s Bounty, Doppelherz gibi vitamin üretiminde lider isimleri sayabileceğimiz B12 markaları; kullanıcılar için kolay ve keyifli kullanım sağlayan formlardan oluşan birçok özel formül sunar. Yabancı markaların yanı sıra yurt dışından getirdiği ham maddelerle Türkiye’de Avrupa standartlarında üretim yapan birçok marka da yer alır. Vitaminler.com’da inceleyebileceğiniz yerli B12 markaları arasında ise şu isimleri sayabiliriz; Nature’s Supreme, Allergo, Voonka, Ocean, Zade Vital.
Başta servis sayısına düşen B12 miktarı ve üretimlerinde kullanılan form çeşidi olmak üzere birçok özelliğe göre belirlenen B12 vitamini fiyatları, markaya göre de değişkenlik gösterir. Markaların ambalajlama sistemlerinin, ham madde kalitelerinin ve ürün içerik profillerinin önem kazandığı fiyatlarda; servis sayısı da belirleyici faktörlerden biridir.
Siz de ihtiyaçlarınızı karşılayacak en iyi B12 takviyesini Vitaminler.com’daki seçenekler arasında keşfedebilir, fiyat – performans açısından en doğru ürünü bulabilirsiniz. Geniş marka ve içerik çeşitliliği sunan ürünleri günün her saati ücretsiz kargo ve size özel indirim fırsatlarıyla satın alabilirsiniz.
B12 vitamini, suda çözünen B vitaminlerinden biridir. Daha çok kobalamin adıyla bilinen bu vitamin, içeriğinde bulunan kobalt minerali nedeniyle bu ismi alır. Vücutta sayısız faaliyette görev alan B12 vitamini, insan bağırsağında çok küçük miktarlarda sentezlenebilir ancak büyük oranda beslenme ile alınması gereken bir vitamindir. B12 hakkında daha detaylı bilgi için “B12 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
B12 vitamini, insanların bağırsaklarında üretilip sentezlenebilen bir vitamin çeşididir. Üretilen bu miktar yeterli olmadığı için vücuttaki aktivitesini daha etkili bir şekilde gösterebilmesi için dışarıdan besinler veya takviyeler yoluyla alınması önemli bir vitamindir. B12 vitamini hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın: “B12 Vitamini Nedir, Eksikliğinde Neler Görülür?”
B12 eksikliğini tespit etmek, görece güç bir süreçtir. Vücuttaki folat seviyesinin düşmesine sebep olabilen B12 vitamini düşüklüğü, folat düşüklüğü ile karıştırılabilir. Bu nedenle folat seviyesi kontrol edilerek şu belirtilere dikkat edilmelidir; soluk cilt, yorgunluk, görme bozukluğu, nefes darlığı, hareket kapasitesinin azalması ve ruhsal bozukluklar. Daha detaylı bilgi için tıklayın: “B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır?”
B12 vitamini, günlük beslenmeye eklenecek bazı besinler yoluyla kolayca vücuda kazandırılabilen bir vitamindir. Diyetlere düzenli olarak eklenebilecek B12 bakımından zengin besinler; kırmızı et, süt ve süt ürünleri, balık ve deniz ürünleri, beyaz et, yumurta, deniz yosunu ve fermente edilmiş bitkisel gıdalardır (örn. Tempeh). Detaylı bilgi için “B12 Vitamini Nelerde Bulunur?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Her yaşın B12 ihtiyacı farklıdır. Bebeklik – çocukluk dönemi boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu B12 vitamini 0,4 – 1,2 aralığında değişirken bu miktarlar yetişkinlikte 1,8 – 2,4 aralığında seyreder. Vücuttaki B12 miktarı test edilirken sağlıklı bir yetişkin için 200 ile 800 pg/mL arasında bir değer normal olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla 200 pg/mL altında kalan değerler düşük olarak nitelendirilir. B12 değeri bu seviyenin altında kalanlar B12 bakımından zengin besinlerle beslenmeyi ya da takviye kullanımını tercih edebilirler.
B12 takviyesi için günlük periyotta belirlenmiş bir zaman aralığı yoktur. Günün her saati, aç veya tok karnına, ambalajın üzerinde yazan kullanım talimatı doğrultusunda güvenle kullanılabilir.
Kaynaklar:
1. Vitamin B12. National Institute of Health Office of Dietary Supplements
2. Vitamin B12 Deficiency. StatPearls, 2021
3. Prescription Habits Related to Chronic Pathologies of Elderly People in Primary Care in the Western Part of Romania: Current Practices, International Recommendations, and Future Perspectives Regarding the Overuse and Misuse of Medicines. International Journal of Environmental Research and Public Health
4. Associations between metformin use and vitamin B 12 levels, anemia, and neuropathy in patients with diabetes: a meta-analysis. Journal of Diabetes, 2019
5. Vitamin B0² and vegetarian diets. The Mdical Journal of Avustralia, 2013