İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

  1. Vitaminler
  2.  › 
  3. Omega 3 ve Balık Yağları
Omega 3 ve Balık Yağları

Wefood Omega 3 ve Balık Yağları

Devamını oku »
1 ürün listeleniyor.
Bu ürünler için stok tükenmiştir

Balık Yağı Çeşitleri

Omega 3, temelde üç farklı çoklu doymamış yağ asidinden oluşan bir besin grubudur. Esansiyel yağlar kategorisine dahil olan bu bileşenler, vücutta doğal olarak üretilmediği için çeşitli besin maddeleri aracılığıyla ya da takviye tüketimi ile vücuda kazandırılır. Hem hayvansal hem de bitkisel gıdalardan almanın mümkün olduğu omega 3, pek çok gıdada yüksek veya düşük oranlarda yer alır. Bu besinleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

·       Yağlı balıklar ve diğer deniz ürünleri

·       Kuruyemişler ve tohumlar

·       Bitkisel yağlar

Omega 3 yağ asitleri; DHA (dokosaheksaenoik asit), EPA (eikosapentaenoik asit) ve ALA (alfa – linoleik asit) olmak üzere üç temel yağ asidinden oluşur. EPA ve DHA oranı vücutta beyin ve gözde (özellikle retina) yoğunlaşmasıyla birlikte hücresel düzeyde birçok faaliyete katılır. Yağlı balıklarda, kabuklu deniz canlılarında ve bazı alg türlerinde yüksek miktarda yer alır. ALA ise keten tohumu, soya fasulyesi, kanola gibi bitkisel kaynaklarda bulunan bir yağ asididir. ALA’nın en önemli özelliği, tüketildikten sonra DHA ve EPA’ya dönüştürülebiliyor olmasıdır. Vücut doğal yollarla tüketilen ALA’yı; küçük miktarlarda da olsa önce EPA’ya, ardından DHA’ya dönüştürebilir. Ancak yine de DHA ve EPA’yı doğrudan yiyeceklerle veya takviyelerle almak daha verimli bir tüketim yaratacaktır.

Omega 3 ve Balık Yağı Formları

Kapsül

Balık yağı takviyesi üretiminde en çok tercih edilen form, kapsüldür. İçeriğinde sıvı halde balık yağı bulunduran trigliserid form dediğimiz yapıdaki omega 3 kapsül ürünleri, hem biyoyararlanım açısından daha avantajlı hem de tüketimi kolaydır. Bu takviyeyi kullanırken kullanıcıların en çok çekindiği nokta olan koku ve tat sıkıntısı, balık yağı kapsül formunda absorbe edilir. Bu nedenle çok daha keyifli bir tüketim sunar.

Sıvı

Omega 3 takviyesi üretiminde verimlilik seviyesini iyileştirmek amacıyla tercih edilen bir diğer form ise sıvıdır. Damla veya şurup olmak üzere ikiye ayrılan sıvı balık yağı çeşitleri, çocuklar için olduğu gibi yetişkinlerin de kolay tüketimi için idealdir. Besinlere ve içeceklere damlatılarak ya da tek başlarına rahatlıkla kullanılabilen sıvı omega 3 ürünleri, farklı kaynaklardan oluşan seçenekleriyle de zengin bir çeşitlilik sunar.

Çiğnenebilir Form

Omega 3 tüketimine yenilikçi bir bakış açısı kazandıran çiğnenebilir form ürünler, sundukları kullanım kolaylığı ve keyifli tüketim ile son zamanlarda popüler olan bir diğer balık yağı formudur. Lezzetli aroma alternatifleri sayesinde özellikle çocukların bir nevi şekerleme tüketir gibi kolayca ve keyifle kullanmasını sağlayan çiğnenebilir balık yağı, aynı zamanda ebeveynlerin de işini kolaylaştıran işlevsel bir çözümdür.

Toz

Toz omega 3 ya da daha çok bilinen adıyla vegan omega 3 takviyeleri; hayvansal gıda tüketmeyen, bu nedenle omega 3’ü bitkisel kaynaklardan almak isteyenler için ideal bir alternatiftir. Keten tohumu, chia tohumu, kenevir tohumu gibi omega 3 bakımından zengin bitkisel kaynaklardan oluşan toz halindeki vegan omega 3 ürünleri, yemeklerden tatlılara ve salatalara kadar birçok gıda ile birlikte kolayca tüketilebilir.

En İyi Balık Yağı Markaları

Üretiminde ham madde kalitesi ve etkinliğinin önemli rol oynadığı omega 3 takviyeleri, geçmişten bugüne kullanıcıların sıkça tercih ettiği ürünler olarak birçok markanın ürün koleksiyonuna girmiştir. Farklı kaynaklar ve patentli ham maddeler kullanılarak üretilen balık yağları, yaş ve cinsiyet temelinde ayrılmış özel ürün gruplarıyla markaların odağı olmuştur. Vitaminler.com; gıda takviyesi sektörünün en iyi, yenilikçi ve kalitesiyle öne çıkan bu yerli ve yabancı markaları kullanıcılarla buluşturarak herkesin kendisi için doğru takviyeyi bulmasına imkân sunar.

Ürün çeşitliliği ile dikkat çeken yerli markaların yoğunlukta olduğu Vitaminler.com’da; Nature’s Supreme, Easyvit, Voonka, Venature, New Life, Ocean, Zade Vital gibi birçok markayı incelemek mümkün. Aralarında patentli bileşenler kullanan, çocuklar ve yetişkinler için ayrı formüllere sahip ürünler üreten isimlerin bulunduğu omega 3 markaları; değişen ihtiyaçlara en doğru çözümleri yaratmayı hedefler. Bunların yanı sıra ürünlerini dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye ulaştıran markaların da keşfedilebileceği online mağazada; Ballstad, Nordic Naturals, Solgar, Nature’s Bounty ve benzeri isimler de yer alır. Coğrafi olarak balık yağı ham maddesine yakın olan kuzey ülkeleri ve okyanuslardan elde edilmiş omega 3 kaynakları kullanılarak formüle edilen ürünlere sahip bu markalar; kullanıcılar için farklı alternatifler oluşturur.

Omega 3 ve Balık Yağı Fiyatları

Gıda takviyesi üretiminde fiyatların belirleyici rol oynadığı ham madde, servis miktarı, marka gibi detaylar; balık yağı fiyatlarında da oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra yumuşak kapsül, trigliserid yapı, çiğnenebilir form gibi farklı üretim tekniklerinin öne çıktığı bu ürünlerde; fiyatların belirlenmesinde formun da değerli olduğu söylenebilir.

Siz de kendiniz, çocuğunuz veya sevdikleriniz için tercih edebileceğiniz balık yağı takviyesinde ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak ürünü, Vitaminler.com’daki zengin omega 3 takviyesi çeşitleri arasından keşfedebilirsiniz. Beğendiğiniz ürünleri birbirleriyle karşılaştırabilir, fiyat performans açısından en iyisi olduğunu düşündüğünüz ürünleri dilediğiniz her an orijinal ürün garantisi ve ücretsiz kargo fırsatıyla satın alabilirsiniz.


Sıkça Sorulan Sorular

Balık Yağı Nedir?

Balık yağı ya da omega 3; bazı hayvansal ve bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan, doymamış esansiyel yağ asitlerinden meydana gelen bir bileşendir. Omega 3 yağ asitlerini oluşturan bileşikler ALA, DHA ve EPA’dır. Omega 3 yağ asitleri, vücutta doğal olarak üretilemeyen ve dışarıdan gıdalar ya da takviyeler yoluyla alınması gereken besin maddeleridir.

Balık Yağı Ne İşe Yarar?

Balık yağı, vücudun normal işleyişinde önemli rol oynayan birçok önemli bileşenler içerir. Balık yağının potansiyel faydaları ve vücuttaki süreçlere ne şekilde etki ettiğine dair klinik düzeyde pek çok araştırma yapılmıştır. Omega 3'ün ne işe yaradığı ve vücutta hangi işlevlere dahil olduğu hakkında detaylı bilgi için “Balık Yağı Ne İşe Yarar?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kimler Balık Yağı Takviyesi Kullanmalı?

Omega 3, vücutta üretilemediğinden dolayı düzenli ve devamlı olarak tüketilmesi önemli olan besin maddelerinden biridir. Birçok yaşamsal fonksiyonda görev aldığından dolayı yaşam döngüsü içinde çocukluk döneminde başlayarak yetişkinlik ve yaşlılık dönemi boyunca takviye edilmesi önemli ve gerekli bir bileşendir. Tüm gıda takviyelerinde olduğu gibi balık yağı takviyesi kullanımında da mutlaka doktora danışılmalı ve kişinin ihtiyacını karşılayacak şekilde formüle edilmiş en uygun ürün keşfedilmelidir.

Balık Yağı Ne Zaman Alınmalı?

Balık yağı takviyesi kullanımında uzmanların büyük bir bölümü tarafından tavsiye edilen, sabah saatlerinde tüketilmesinin daha iyi olacağıdır. Ancak yapılan son araştırmalar zamanlamanın değil, ne ile tüketildiğinin daha önemli olduğuna vurgu yapar. Araştırmacılar; vücutta daha iyi emilim göstermesi ve ideal seviyede verim alınabilmesi için balık yağı takviyelerinin yiyeceklerle birlikte, tercihen yağ oranı yüksek yiyecekler eşliğinde tüketilmesi gerektiğini ifade eder.

Balık Yağı Nasıl Kullanılır?

Genellikle kapsül ve sıvı olmak üzere iki farklı formda üretilen balık yağı takviyeleri, pratik bir tüketim sunar. Balık yağı kullanımında uzmanların önerdiği günlük alım miktarı, 250 – 500 mg değerinde EPA ve DHA içerikli ürünlerdir. Tavsiye edilen üst sınır ise günlük 3000 mg’dır. Balık yağı takviyeleri ortalama 1000 – 1500 mg aralığında üretilir. Bu nedenle günlük kullanım, tercih edilen omega 3 takviyesinin servis miktarına düşen EPA – DHA değerine ve kişinin günlük ihtiyacına göre değişebilir. Dolayısıyla ürünün ambalajı üzerinde yazan tüketim önerisi ve doktor tavsiyesiyle kullanılması önemlidir.

Balık Yağı Zararlı mı?

Araştırmacılar, günlük olarak tavsiye edilen miktarları aşmadıkça balık yağı takviyesi kullanmanın güvenli olduğunu söyler. Doz aşımı durumlarında ise insanlarda değişen hassasiyet seviyesine bağlı olarak mide bozukluğu ya da mide bulantısı yapabilir. Ambalajlama özelliğine göre ise bazı ürünler bazı durumlarda ağızda balık tadı bırakıp, hafif bir balık kokusu yaratabilir.


Kaynaklar:

1. Omega-3 Fatty Acids. Natinonal Institutes of Health Office of Dietary Supplements

2. Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution. Harvard School of Public Health

3. Discovery of essential fatty acids. Journal of Lipids Research, 2015

4. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: The Way Forward in Times of Mixed Evidence. Biomed Research International, 2015

5. Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomedicine & Pharmacotherapy, 2006

Mobil görünüm için tıklayın.
Top