İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Likopen Nedir? Nasıl Kullanılır?

Likopen, antioksidan özelliği olan bir bitki besin maddesi olarak bilinir.

Likopen, günümüzde sıkça kullanılan takviye ürünlerinin arasında yer alıyor. Sahip olduğu özellikler ve bazı besinlerde doğal olarak bulunması gibi durumlar sayesinde likopene olan ilgi her geçen gün artıyor.

Önemli bir bileşen olan likopen, antioksidan özelliği olan bir bitki besin maddesi olarak biliniyor. Domates, karpuz ve pembe greyfurt gibi kırmızı ve pembe meyvelere karakteristik rengini veren bir pigment olarak açıklanabilir. Likopen, kalp sağlığına katkılarından ağrıyı hafifletmesine ve belirli kanser türlerine karşı korumaya kadar uzanan etkileriyle ön plana çıkıyor (1).

Likopen Bileşeninin Özellikleri

Likopen, farklı özellikleri sayesinde hem takviye olarak hem de besinler yoluyla alınabiliyor. Likopenin önemli özelliklerine gelecek olursak:

Antioksidan Açısından Zengindir

Likopen, karotenoid ailesinden bir antioksidan olarak biliniyor. Araştırmalar, likopenin antioksidan özelliklerinin, vücudumuzu oksidatif strese karşı koruyarak serbest radikal seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor (2). Bu sayede ihtiyaç duyulan antioksidan seviyelerine katkı sağlayabiliyor ve vücudumuzun savunma mekanizmasına yardımcı olabiliyor.

Kansere Karşı Koruma Sağlayabilir

Likopen bileşenin sahip olduğu antioksidan maddeler, kanser hücrelerinin gelişmesini önleyebilir. Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bazı araştırmalar bu konuda umut vadediyor. Kesin bir sonuç elde edilmemesiyle beraber bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor ancak likopenin antioksidan bileşenlerinin önemini vurgulamak mümkün (3).

Ağrı Hissini Azaltabilir

Likopen bileşeni, bölgesel veya sinirsel ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar likopenin sinir ve doku hasarının neden olduğu bir tür ağrı olan nöropatik ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğinden bahsediyor (4).

Kalp Sağlığının Korunmasına Katkı Sağlayabilir

Likopen sahip olduğu bileşenler sayesinde kalp sağlığına katkı sağlayabilir. Bunun sebebi; serbest radikal hasarını, toplam ve kötü kolesterol seviyelerini azaltabilen özelliklere sahip olmasıdır. Bunlara ek olarak likopen, iyi kolesterolü de artırabilir. Bu sayede kalp sağlığının korunmasına katkı sağlayabilir (5).

Kemik Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olabilir

Likopenin sahip olduğu antioksidanlardan bazıları kemik sağlığı ile ilişkilendirilmesiyle öne çıkıyor. Araştırmalara göre; likopenin antioksidan etkisi kemik hücrelerinin ölümünü yavaşlatabilir, kemik yapısını güçlendirebilir ve kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olabilir (6). 

Likopen İçeren Besinler Nelerdir?

Likopen bileşeninin; pembe ile kırmızı renge sahip tüm doğal gıdalarda genellikle bir miktar bulunduğu düşünülüyor. Genel olarak likopen açısından zengin besinler ise şöyle listelenebilir (7):

Domates: Likopen açısından domates, en fazla likopen içeren besinlerin başında yer alıyor. Bunlara ek olarak domates ne kadar olgunlaşırsa içerisindeki likopen seviyeleri de doğru orantılı olarak artıyor.

Karpuz: Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi karpuz, likopen içeriğine sahip besinlerin arasında yer alıyor.

Pembe greyfurt: Kırmızı rengi ile bilinen pembe greyfurt, domates kadar olmasa da likopen içeren bir gıda olarak biliniyor.

Tatlı kırmızı biber: Kırmızı renge sahip bir başka besin ise tatlı kırmızı biber. Likopen içeriği yüksek ve antioksidan açısından da oldukça zengin bir tercih olabilir.

Papaya: Ülkemizde çok sık rastlanmasa da papaya meyvesi, iyi bir likopen kaynağı olarak biliniyor. Farklı lezzetlere ilgi duyanlar tarafından da tercih edildiği biliniyor.

Kimler Likopen Takviyesi Kullanabilir?

Likopen bileşeni yukarıdaki besin grupları tüketilerek vücuda alınabildiği gibi takviye yoluyla da alınabiliyor. Genellikle yoğun iş hayatına ve hızlı yaşam tarzına sahip kişiler, beslenme yoluyla alamadıkları takdirde likopen takviyelerine başvurabiliyor. Ancak mevcut durumunuz üzerinden değerlendirme yapılabilmesi için herhangi bir takviye kullanmadan evvel öncelikle doktorunuza danışmanız öneriliyor.

Güncellenme Tarihi : 16.03.2023
Yayınlanma Tarihi : 15.03.2023
Mobil görünüm için tıklayın.
Top